Ovo povrće beličaste boje veoma je korisno za zdravlje. NJegova konzumacija važna je za očuvanje pravilnog funkcionisanja nervnog sistema, budući da sadrži velike količine vitamina B3.
Paškanat ima i snažno antireumatsko i antitoksično dejstvo. Otvara apetit, a zbog visokog sadržaja vlakana pomaže rad creva i pozitivno utiče na probavu.ReceptPaštrnak se narenda, pa se dve kašikice preliju sa dve šolje kipuće vode. Poklopi se i posle 20 minuta procedi, pa odmah popije. Pije se tri puta dnevno 20 dana.
Zbog toga što podstiče mokrenje, koristi se i za lečenje kamena u bubregu. Sadrži i aktivnu materiju – pastinacin, koja deluje protiv grčeva i širi krvne sudove, čime se snižava krvni pritisak.
Odličan je za bubrege, jer izbacuje vodu.
Paškanat je dobro preventivno sredstvo i kod kardiovaskularnih oboljenja i poboljšava odbrambenu moć organizma.
Ovaj lekoviti koren izuzetno je bogat mineralima. Obiluje magnezijumom, bakrom, sumporom i gvožđem, a natrijuma ima vrlo malo, pa spada u vredne dijetalne namirnice.
U narodnoj medicini, paškanat se svrstava u povrće koje ima afrodizijačka svojstva.