"Korekcija granica KiM - ne daj bože" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Korekcija granica KiM – ne daj bože”

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Ljubljani da ideje poput eventualne korekcije granica ne treba uopšte da budu na stolu u 21. veku.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Ljubljani da ideje poput eventualne korekcije granica ne treba uopšte da budu na stolu u 21. veku.

Pendarovski je rekao da eventualnu korekciju granica u regionu “mi ne smemo, zbog bezbednosti svih nas, i zbog eventualnih problema koje tzv. stara Evropa može da ima, ni da razmišljamo o vraćanju ranih 90-tih, kada smo razgovarali o tim tzv. tvrđim bezbednosnim pitanjima poput teritorije, granica, razgraničenja”.

Makedonska novinska agencija MIA prenosi da je Pendarovski to rekao makedonski predsednik na konferenciji za novinare prilikom posete Sloveniji.

Pendarovski kaže da je lično ubeđen da granice “treba da ostanu kakve jesu”, te da bi svaka druga varijanta ponovnog pregovaranja i promena granica, kao i “ne daj, Bože razmena ljudi i teritorija, dovela do domino efekta”, pa bi, kako kaže, u tome sigurno nekoliko država iz regiona bile prve kolateralne štete.

Inače, Pendarovski je taj stav istakao još pre nekoliko nedelja, poručivši da je ideja o razmeni teritorija i korekciji granica između Beograda i Prištine “nezamisliva”, pozvavši da što pre prestane sa licitiranjem na tu temu.

Pendarovski je rekao da je to anahrona ideja koja ne pripada 21. veku, i da je najstrašnije ukoliko neko zaista ozbiljno planira da pokrene jedan takav projekat, preneo je tada makedonski portal Plusinfo.

Na to je reagovao i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio predsedniku Severne Makedonije da to kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem sa Prištinom nije tema za njega, kao i da “pošto ćuti o ‘velikoj Albaniji’, treba da ćuti i o Srbiji”.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

M.

Milanović: U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike

M.

Maske su počele da padaju, na djelu je državni udar

M.

Ostavite komentar