Korak bliže letu čovjeka na Mjesec i Mars: Uspješan skok nove Maskove rakete - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Korak bliže letu čovjeka na Mjesec i Mars: Uspješan skok nove Maskove rakete

Kompanija Spejs Eks, biznismena Ilona Maska, lansirala je prototip nove rakete – Starhoper, koja je prošle noći uspješno obavila svoj drugi probni let.

Raketa je tokom leta dostigla najveću visinu dosada i potom se vratila na Zemlju. Cilj ovog lansiranja bila je demonstracija mogućnosti kontrolisanog poletanja i sletanja, piše The Verge, dodajući da je test otvorio put ka daljem “agresivnijem” testiranju letelice.

Starhoper je uspešno izveo test nazvan “skok”, dostigavši visinu znatno impresivniju nego prvog puta kada se letelica od tla uzdigla samo 18 metara.

Letelica, koja predstavlja prototip nove rakete Staršip, na dostignutoj visini je lebdela jedan minut, posle čega je, pomoću motora, sletela na tlo.

Probnim letovima Starhopera testira se dizajn buduće Staršip rakete, koju Spejs Eks planira da koristi za transport ljudi i tereta u duboki svemir, i na odredišta kao što su Mesec i Mars.

Sama raketa bi trebalo da bude visoka 55 metara, i da se sa Zemlje lansirati pomoću Maskove rakete Super hevi.

Staršip će biti sposoban da, po dolasku na odredište, sleće uspravno pomoću svojih motora, i to na sličan način kao i Falkon 9 rakete, da bi potom mogao ponovo da poleti i da se vrati na Zemlju.

Tokom probnih letova, takođe se testira i novi raketni motor – Reptor. Probni Starhoper je oporemljen samo jednim takvim motorom, dok bi Staršip trebalo da pogone šest Reptor motora.

Danas objavljeno

Huawei nagovještava Enjoy 20e, sa 6.3-inčnim ekranom i 5000mAh baterijom

Zeljka

AirPods 3, HomePod mini u boji i glasovni Apple Music

Zeljka

Apple predstavio nove MacBook Pro laptopove od 14 i 16 inča, zajedno sa novim čipovima

Zeljka

Ostavite komentar