2. Aprila 2021.

Kopriva, vatreni borac za vaše zdravlje i ljepotu: 5 ljekovitih recepata

Big Portal

Svi djelovi koprive su lekoviti, njeni mladi izdanci koji se već pojavljuju, koren koji se vadi na jesen i seme koje se sakuplja u avgustu. Francuski travar Moris Meseže voleo je da kaže da ako sa izleta treba da se vratimo samo sa jednom biljkom, da to počasno mesto treba da pripadne koprivi.

Kopriva

List koprive je verovatno najbolje biljno sredstvo protiv anemije. Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita i hemoglobina u krvi. Sveže isceđeni sok koprive je izuzetno sredstvo za lečenje malokrvnosti i jačanje organizma. Najbolje je koristiti sveže isceđen sok koji se dobija mlevenjem sveže, mlade i dobro oprane koprive na mašini za meso ili u blenderu i ceđenjem ovog soka kroz dvostruki sloj sterilne gaze.

Klasični čaj od koprive se sprema tako što se 2 kašike njenog usitnjenog lista ili korena preliju šoljom ključale vode, poklopi i ostavi pola sata


 Prijavite se

Kopriva, vatreni borac za vaše zdravlje i lepotu: 5 lekovitih recepata

Kopriva ili žara je prvoklasan tonik i sredstvo za pročišćavanje organizma pa se zato preporučuje rekonvalescentima, slabim i anemičnim osobama.

Svi delovi koprive su lekoviti, njeni mladi izdanci koji se već pojavljuju, koren koji se vadi na jesen i seme koje se sakuplja u avgustu. Francuski travar Moris Meseže voleo je da kaže da ako sa izleta treba da se vratimo samo sa jednom biljkom, da to počasno mesto treba da pripadne koprivi.

Možda vas zanima…

List koprive je verovatno najbolje biljno sredstvo protiv anemije. Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita i hemoglobina u krvi. Sveže isceđeni sok koprive je izuzetno sredstvo za lečenje malokrvnosti i jačanje organizma. Najbolje je koristiti sveže isceđen sok koji se dobija mlevenjem sveže, mlade i dobro oprane koprive na mašini za meso ili u blenderu i ceđenjem ovog soka kroz dvostruki sloj sterilne gaze.

Klasični čaj od koprive se sprema tako što se 2 kašike njenog usitnjenog lista ili korena preliju šoljom ključale vode, poklopi i ostavi pola sata
KLASIČNI ČAJ OD KOPRIVE SE SPREMA TAKO ŠTO SE 2 KAŠIKE NJENOG USITNJENOG LISTA ILI KORENA PRELIJU ŠOLJOM KLJUČALE VODE, POKLOPI I OSTAVI POLA SATAFOTO:

Pored hlorofila kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremnu kiselinu, acetilholin, histamin. Za razliku od spanaća i zelja, kopriva ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu i zato je ove namirnice bolje zameniti koprivom. Ako niste dosad, koprivu obavezno uvrstite u svoju kuhinju!

Ova biljka daje izvanredne rezultate kod reumatizma, proliva, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjih i spoljnih krvarenja, naročito u kombinaciji sa rusomačom, virkom i nevenom.

Koren koprive veoma je bogat sitosterolima, posebno važnim za nesmetano funkcionisanje prostate. Sam ili u kombinaciji sa sitnocvetom mlečikom i rujevinom, koren koprive koristi se protiv benignog uvećanja prostate.

Koren koprive uspešno se upotrebljava za jačanje korena kose i protiv peruti. Kosu nakon pranja šamponom i vodom isperete jakim čajem od koprive ili izmasirajte teme tinkturom ove biljke.

Žarenje koprivom kao terapija je jako stara metoda koju su upotrebljavali stari Rimljani za lečenje reumatizma i artritisa. Ovo je potpuno opravdano jer kopriva sadrži mravlju kiselinu u sitnim dlačicama po lišću i stabljici. Pozitivan efekat imaju i kupke od biljke sa korenom uz dodatak etarskog ulja ruzmarina ili kleke.

Deluje i diuretično, blagotvorna je za sve probleme sa bubrezima i mokraćnom bešikom, tako da pospešuje eliminisanje toksina iz organizma. Upravo zbog toga se koristi protiv ekcema, kožnih alergija i, paradoksalno, koprivnjače.

Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita i hemoglobina u krvi

Organsko đubrivo za cveće od koprive

Ðubrivo se spravlja tako što se 1 kg stabljika i lista koprive isecka, stavi u drveni ili plastični sud i nalije sa 10 l vode. Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud ne treba da bude do vrha napunjen jer tečnost peni. Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se meša najmanje jednom dnevno. Pošto prilično neprijatno miriše, na ustajalu vodu iz vaze za cveće, dobro je sud tokom fermentacije držati malo dalje od kuće. Ðubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne peni. Može koristiti za zalivanje zemljišta oko biljaka ili folijarno, za prskanje biljaka. Ako se koristi za zalivanje razblažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, pre upotrebe mora se procediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.

Čajna mešavina sa koprivom protiv anemije

60 g lista koprive (Urtica dioica)

40 g majčine dušice (Thymus serpiliium)

Priprema: Sve biljke pomešati pa 4 kašike smese preliti sa 3 šolje ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 30 minuta. Procediti i piti u toku dana zaslađeno medom.

Mešavina s koprivom protiv benignog uvećanja prostate

50 g korena koprive (Urtica dioica)

30 g sitnocveta mlečike (Epilobium parviflorum)

20 g kukuruzne svile (Zea majus)

Priprema: Pomešajte sve biljke pa 3 kašike smese prelijte sa 3 šolje hladne vode, zagrevati do ključanja poklopiti i ostaviti 30 minuta. Procediti i piti po jednu šolju ujutro, u podne i uveče.

Mešavina s koprivom protiv insulinske rezistencije

30 g pasuljeve mahune (Phaseoli legumen )

20 g duda (Morus nigra)

20 g lista koprive (Urtica dioica)

10 g imele (Viscum album)

20 g lista borovnice (Vacimmum myrtilis)

20 g semena piskavice (Trigonela foenum graecum)

Priprema: Sve biljke pomešati pa 5 kašika smese, preliti litrom hladne vode i kuvati 3 do 5 minuta poklopljeno. Ostaviti da stoji sat vremena. Procediti i piti u toku dana umesto vode.

Med i kopriva protiv malokrvnosti

Pomešajte 100 g mlevenog semena koprive sa 1 kg livadskog meda i 5 kašika taan paste (tahini, pasta od susama).

Sve sastojke dobro izmešajte i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Uzima se tri puta na dan po jedna kašičica.

autor: Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare