13. Maja 2020.

Konzum otkupljuje više od 10.000 tona voća i povrća od domaćih proizvođača

Big Portal

Mladen Lazić, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine sa zadovoljstvom ističe da je Konzum od njega otkupio sve količine kupusa i tikvica koje dospijevaju u ovoj godini.


„Osim kupusa i tikvica, u ponudi Konzum prodavnica će biti naš krastavac, cvekla, bijeli luk, paprika i patlidžan koji dospijevaju kod nas na Golom brdu u blizini Bijeljine. Zahvaljujući velikim količinama koje je Konzum otkupio, u prilici smo zaposliti 25 sezonskih radnika, te proširiti proizvodnju i otpočeti sa preradom povrća za kiseli program koji će obuhvatititi kisele krastavce, ajvar, salate, file papriku i slično, što planiramo uskoro imati spremno za distribuciju.“ pojašnjava Mladen Lazić.


U blizini Visokog u Topuzovom polju, Dženan Hodžić poznatiji kao Dr. Zo, već nekoliko godina uzgaja egzotične sorte voća i povrća kao što su kiwano, batat, hokaido, fizalis, rotkvica, a koje nisu zastupljene u proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Više od 80% njegove kompletne proizvodnje otkupio je Konzum.


„Konzum mi je pružio veliku podršku, ne samo kroz otkup voća i povrće, već i kroz sugestije za usvajanje savremenih standarda kvaliteta robe i pakovanja, koje sam sa zadovoljstvom ispoštovao kako bi u konačnici do naših krajnjih potrošača stigao kvalitetan domaći proizvod što je naš zajednički interes.“ izjavio je Dženan Hodžić.

I sa hercegovačkih polja, koje zajedno sa svojim saradnicima obrađuje Nikica Martić, Konzum je otkupio također 80% ukupno proizvedenog voća i povrća.

„Ovdje u Čeljevu kod Čapljine imamo razvijenu proizvodnju salate, kupusa, karfiola, paprike i paradajza. Sretni smo jer će velike količine biti u prodaji u Konzum prodavnicama. Nama to znači mnogo, a najvažnija je sigurnost da nastavljamo dalje sa radom i saradnjom.“ pojašnjava Nikica Martić.

Konzum će podržati i ostale domaće proizvođače te uspostaviti saradnju u zavisnosti od perioda kada roba dospijeva.

„Cilj nam je dodatno ojačati postojeću saradnju sa domaćim proizvođačima, te uključiti i nove proizvođače iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u naš otkupni lanac kako bi se dao što veći poticaj razvoju i jačanju domaće proizvodnje, te s ponosom mogu reći da je planirano da Konzum do kraja godine otkupi više od 10.000 tona domaćeg voća i povrća.“ – izjavio je Željko Bradarić, rukovoditelj Službe nabave voća i povrća u Konzumu.

Dodatni značaj otkupa domaćih proizvoda je trenutna nemogućnost izvoza zbog pandemije korona virusa, što je realna opasnost da određene količine možda ne bi stigle do krajnjih korisnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare