"Konvoj slobode" krenuo ka Briselu; oklopna kola na prilazu Parizu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Konvoj slobode” krenuo ka Briselu; oklopna kola na prilazu Parizu

I pored zvanične zabrane “Konvoja slobode” na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila krenuo je jutros iz Bretanje u Francuskoj put Pariza.

Namera “Konvoja slobode” je da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvedenih zbog koronavirusa.

Po ugledu na pokret kandskih kamiondžija, demonstranti u EU nameravaju da kamionima, kamperima i automobilima blokiraju prvo Pariz, a zatim i Brisel, i tako iskažu svoje nezadovoljstvo obaveznom vakcinacijom i drugim epidemiloškim merama, ali i cenom goriva u Evropi.

Nakon slika blokada iz Kande, vlasti Pariza i Brisela su juče objavile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da “mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja”.

Belgjska policija je raspoređena na granici prema Francuskoj kako bi predupredila ulazak konvoja, a vlasti napominju da zbog nepostojanja organizacije protesta, aktivnosti i rute demonstranata prati preko društvenih mreža.

Protestanti, sa svoje strane, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da “preplave Brisel sa više lokacija”.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u samom gradu, ali i u celom regionu Brisela.

“Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što on blokira ceo glavni grad”, kaže Kloz.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1492150330746114052

Policija na prilazima Parizu

Hiljade policajaca, oklopnih transportera i kamiona sa vodenim topovima mobilisano je danas u Francuskoj kako bi zaustavili konvoje vozača, koji planiraju da se okupe u Parizu na protestu zbog restriktivnih kovid mera.

Kontrolni punktovi postavljeni su na naplatnim rampama prilaznih puteva ka Parizu, dok su barijere za kontrolu mase postavljene širom centra glavnog grada Francuske, uoči skupova koji su planirani za vikend, prenosi Rojters.

Tokom večernjeg špica policija je počela da proverava dokumenta vozača na različitim ulazima u centar grada, a više od 7.000 policajaca biće mobilisano u naredna 72 sata, navodi Rojters.

Premijer Žan Kasteks upozorio je demonstrante da ne pokušavaju da zaustavljaju saobraćaj u Parizu.

“Protestovanje je ustavno pravo. Blokiranje drugih to nije”, rekao je on za TV Frans 2.

Danas objavljeno

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Indonezija: Počela evakuacija stanovnika zbog erupcije vulkana na Јavi

M.

Ostavite komentar