22. Februara 2021.

Kontroverzne patike prave tektonske promjene u atletici

Big Portal

Uprkos tome što je pandemija koronavirusa značajno uticala na performanse atletičara, u Tokiju bismo mogli da svedočimo obaranju brojnih svetskih rekorda.

Pre svega na dugim prugama, a najzastlužnija za to biće – tehnologija.

MOŽDA VAS ZANIMA

Iako je u atletici sportista taj od koga najviše zavise rezultati, vremena se menjaju.

Nova tehnologija patika za trčanje sa takozvanim “super-šiljcima” već se dokazala kao veliki faktor.

Prošlog meseca je dvostruki osvajač olimpijske medalja Britanac Nik Vilis prvi put trčao u novoj obući.

Iako na prvi pogled nije primetio značajnu promenu, osim veće udobnosti, kada je proverio svoje vreme na 1.200 metara ispostavilo se da je bio brži dve sekunde nego što je očekivao.

“Bio sam zaista iznenađen. Počeo sam da verujem”, rekao je Vilis.

A onda je prošle nedelje Britanac Eliot Džajls, koji nikad nije stigao do finala nekog velikog takmičenja, postavio drugo najbrže vreme u istoriji Velike Britanij ena 800 metara u dvorani.

Džajls je sa 1:43,63 nadmašio čuvenog Sebastijana Koa, sada predsednika Svetske atletske asocijacij (IAAF).

Vilis je novinaru Gardijana Šonu Ingleu istakao da nova tehnologija šiljaka, zasnovana na materijalu visokog odziva “pebaks” donosi 2-3 sekunde prednosti na 1,5 kilometara.

Drugi olimpijac, koji je želeo da ostane anoniman, je procenio da nova tehnologija donosi 2-4 sekunde.

To je više nego dovoljno za tektonske promene u atletici, zbog čega ne bi trebalo da iznenade novi rekordi na 5.000 i 10.000 metara u obe konkurencije.

Ipak, za razliku od Vilisa, Džajls smatra da patike nisu bitan faktor u trci, iako je tokom obaranja ličnog rekorda nosio “Air Zoom Victory spikes” za koje “Najki” tvrdi da su “paradigma promene”.

“Zbog mog dobrog rezultata ljudi kažu da je sigurno zbog patika. To je glupost i na neki način uvreda”,
 rekao je Džajls.

Sličan javni stav ima i njegov emljak Mark Skot, koji je nakon što je popravio svoj lični rekord na 10 km za čak 46 sekundi i tako nadmašio legende Dejva Bedforda i Brendana Fostera prokomentarisao sa “naporan i pametan višegodišnji trening”.

Kada mu je TV komentator Tim Hačings sugerisao da su bitan faktor bili i “šiljci”, Skot mu je rekao: “Dajte malo priznanja, pre nego što konstantno zagoravate tehnologiju”.

Postala je skoro “omerta” da se ne pominju “šiljci” među atletičarima koji nose “Najki” i “Nju Balans” patike, a koji su najviše profitirali od nove tehnologije.

“Obično sponzori traže da ih hvališ kako bi povećali prodaju i često zbog toga se laže i izmišlja. A sada imaš priliku da iskreno propovedaš o tome, ali ti ipak ćutiš”,
 prokomentarisao je ovu pojavu Vilis.

Vilis, koji sarađuje sa vrhunskim trkačkim brendom “Treksmit” zna zašto njegove kolege ćute.

“To oduzima zaslugu za sopstvenu ulogu u poboljšanju performansi“, kaže Britanac.

Međutim, Džajls i Skot nisu jedini koji “ignorišu” novu realnost, uticaj patika umanjuje i prvi čovek svetske atletike Ko.

Međutim, bez proizvođača patika, pre svih “Najkija”, elitna atletika bi bila mrtva, prenosi Ingles reči neimenovanog “istaknutog” pojedinca.

https://twitter.com/Rolows_13/status/1245884256422748160?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1245884256422748160%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fsport%2Fatletika%2Fvesti.php%3Fyyyy%3D2021mm%3D02dd%3D22nav_id%3D1815852

Stručnjak za biomehaniku i glavni zagovornih tehnologije u proizvodnji trkačkih patika Džef Burns ističe da se mora zaboraviti sve što utiče na ostvarivanje rezultata.

“U atletici, vreme i performanse su naša vrednost”, rekao je Burns“Ali moramo prestati da se uzbuđujemo zbog brzih vremena, jer sve se promenilo”.

Burns veruje da je prerano prognozirati koliko će novi šiljci uticati na performanse jer će različito reagovati u zavisnosti od brzine, trke, podloge, mehanike atletičara…

Ipak, on smatra da će to biti u vrednosti 1-1,5 odsto, što je ogromna vrednost na vrhunskom nivou.

“To je 15 metara na 1.500 metara. Koliko je trka odlučeno za mnogo manje od toga”, naglašava Burns.

On takođe dodaje da će neki atletičari bolje reagovati na šiljke, a drugi slabije, te da je moguće da će nova tehnologija “teleportovati” neke atletičare koji su prosečnog nivoa u borbu za medalje.

Nema sumnje da bi nova tehnologija mogla da predstavlja početak revolucije u atletici.

Bez obzira što će i dalje najviš zavisiti od sportista, Džajls i Skot greše što odbacuju uticaj tehnologije.

Na promer, Vilis očekuje da bi samo to što su nove patike udobnije moglo da omogući sportistima da duže treniraju i samim tim poboljšaju svoje performanse.

Odlaganje Olimpijskih igara je omogućilo dodatni razvoj tehnologije koja, na primr, nije imala značajan uticaj na rezultate na Svetskom prvenstvu 2019, ali je pauza od godinu dana omogućila mnogim kompanijama da budu znatno konkurentniji “Najkiju” i drugim pionirima.

Vilis još nije odlučio koji će brend nositi na Igrama, ali obećava da neće nužno birati najbrže patike.

“Ne želim da omogućim besplatnu reklamu nijednoj kompaniji za koju mislim da nema pravu etiku”
, kaže Vilis za Gardijan.

Svakako će nositi nove “šiljke”.

“Kada jednom probaš novu tehnologiju, teško je vratiti se nazad”,
 zaključuje britanski atletičar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare