Kontroverzna moć onlajn – glasine - BIGportal.ba
Ja tako mislim / Posuđeni komentar

Kontroverzna moć onlajn – glasine

Piše: Branko Žujović

Mrežni rat protiv Pekinga ne jenjava ni tokom epidemije

Vodeći zapadni mediji su hrabrog kineskog lekara, koji je imao nameru da o mogućoj zarazi obavesti isključivo svoje prijatelje, stavili u poziciju ućutkanog „zviždača“, koji je upozoravao na problem povodom čijeg je suzbijanja država reagovala angažujući sve raspoložive resurse, što je nonsens
Ovaj članak vredi započeti optimističnom informacijom: 9. februar bio je šesti uzastopni dan opadanja broja novoobolelih od koronavirusa izvan provincije Hubej. Tog dana zabeležena su „svega“ 444 nova slučaja.
Trećeg februara kineske vlasti saopštile su da je broj novoobolelih izvan provincije Hubej iznosio 890, 4. februara iznosio je 731, petog 707, šestog 696, 7. februara 558, a osmog 509.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u matičnom delu Kine (bez ostrva Tajvan i specijalnih administrativnih regiona Hongkong i Makao) toga dana iznosio je 34.546, da bi se 11. februara povećao na 42.638, a ukupan broj preminulih kasnije je premašio hiljadu.

SZO POVOLJNO OCENILA MERE ZA SUZBIJANJE KORONAVIRUSA Sudeći prema naglom opadanju broja novoobolelih izvan provincije Hubej, drastične kineske mere preduzete u vreme proslave tamošnje Nove godine, uključujući izolaciju Vuhana kao epicentra zaraze, dale su vrlo dobre, čak odlične rezultate.

O obimu napora koje Kina ulaže svedoči činjenica da je samo u nedelju, 9. februara, u bolnice u Vuhanu prebačeno 155 lekara i medicinskih sestara iz Bolnice kinesko-japanskog prijateljstva u Pekingu. Od izbijanja epidemije u Vuhanu u taj grad i provinciju Hubej upućeno je više od jedanaest hiljada lekara i ostalog medicinskog osoblja, saopštio je prošlog petka Guo Janhung, zvaničnik Narodne zdravstvene komisije.

Kineska zalaganja u suzbijanju novog virusa naišla su na pozitivne ocene u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Izvršni direktor Programa za vanredne situacije SZO Majkl Rajan izjavio je da takav obim reakcije na epidemiju i tolika posvećenost tome nikada do sada nisu viđeni.

„Nažalost, nikada ranije nije viđena ni tako ishitrena i preuranjena izolacija Kine zbog virusa s relativno niskom stopom smrtnosti. Mnoge zemlje, poput SAD i Australije, požurile su da evakuišu svoje državljane iz Kine i jednostrano sprovode zabrane putovanja, obustave letova i obustave viza protiv Kine, pre nego što su mogle da pruže humanitarnu ili medicinsku pomoć“, rekao je Majkl Rajan.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je tokom sastanka s kineskim predsednikom Si Đinpingom da je zaustavljanje širenja koronavirusa u Kini, ali i širom sveta, najveći prioritet SZO.

„Cenimo ozbiljnost s kojom Kina prihvata ovu epidemiju, posebno posvećenost najvišeg rukovodstva i transparentnost koju su pokazali, uključujući deljenje podataka i genetičke sekvence virusa. Svetska zdravstvena organizacija blisko sarađuje s vladom na merama za razumevanje virusa i ograničavanje prenosa. SZO nastaviće da sarađuje s Kinom i svim drugim zemljama kako bismo zaštitili ljude i njihovo zdravlje“, izjavio je Tedros Adhanom Gebrejesus.

ROBOT POMAŽE MEDICINSKOM OSOBLJU I BOLESNICIMA
Proizvođač robota „Šangaj TmiRob tehnolodži“ od početka epidemije koronavirusa u Vuhanu i provinciji Hubej isporučio je 42 robota najnovije generacije koji obavljaju poslove dezinfekcije u više desetina tamošnjih bolnica. Prema navodima direktora kompanije, sve zalihe robota su isporučene, uključujući i reklamni model iz izložbenog salona. Ovi roboti kreću se potpuno samostalno, dezinfikujući bolničke prostorije. Roboti šangajske kompanije trenutno opslužuju 60 bolnica u Kini, a još 70 kineskih bolnica koristi druge modele robota pomenute kompanije. U kineskim bolnicama koriste se i roboti za dezinfekciju kompanije „Šangaj Lingdži tehnolodži“. Roboti su snabdeveni sa oko litar i po sredstva za dezinfekciju što im omogućava tri sata neprekidnog rada. U provinciji Guangdung dva robota koriste se za prevoz – u jednom se prevoze lekovi i hrana, a u drugom medicinski otpad. Prema podacima Boston konsalting grupe, tržišna vrednost svetske industrije medicinskih robota dostići će vrednost od 11,4 milijarde dolara do kraja ove godine.
„ZVIŽDAČ“ Zapadni informativni narativ, međutim, intenzivno je ovih dana bio usredsređen ne na stanje na terenu i izveštaje SZO u celini već na pokušaj da se smrt mladog kineskog oftalmologa Li Venljanga (1986), koji je posredstvom tamošnjih društvenih mreža među prvima pokušao da informiše građane o pojavi koronavirusa, prikaže kao posledica kineske državne represije, a on kao „zviždač“.

Li je 30. decembra prošle godine u bolnici u Vuhanu video izveštaj o stanju pacijenta koji je ukazivao da se radi o zarazi novim koronavirusom. Nešto pre 18 časova toga dana Li je o svom saznanju obavestio kolege sa studija posredstvom društvene mreže „Vičet“. Li je poruku o sedmoro zaraženih u Vuhanu prosledio u zatvorenu grupu. Članove grupe pozvao je da obaveste rodbinu i prijatelje, kao i da preduzmu mere zaštite.

Informacije koje je prosledio prijateljima u zatvorenoj grupi ubrzo su procurile u javnost, a sam Li, koji je uputio privatno upozorenje kolegama, to nije odobravao. Ubrzo je ukoren od rukovodstva bolnice u Vuhanu, a tamošnja policija mu je, potom, skrenula pažnju da je prekršio zakon i da će biti uhapšen i predat sudu ako nastavi da to čini.

Zamajac zapadnim medijima da iskoriste slučaj mladog oftalmologa dala je njegova smrt od zaraze koronavirusom, propraćena milionskim komentarima na kineskim društvenim mrežama.

Premda oftalmolog, Li Venljang nepokolebljivo se borio s virusom. Najpre kao lekar, nakon što je prihvatio upozorenje rukovodstva bolnice i policije, a potom kao pacijent od 7. januara, kada je oboleo, do smrti 6. februara. Njegova smrt bila je okidač da se Li prikaže kao „zviždač“ i „žrtva kineske države“.

Posmatrano iz Evrope, sve ovo bi zaista bilo strašno da je kineska vlada ignorisala pojavu koronavirusa ili prećutala razmere epidemije u Vuhanu i provinciji Hubej. To se, međutim, nije dogodilo.

Transparentnost rada kineskih državnih i medicinskih organa, angažovanih na suzbijanju koronavirusa, ocenjena je najvišim ocenama zvaničnih svetskih organizacija, a Kinezi svedoče o tome da je dostupnost informacija o koronavirusu na najvišem nivou u modernoj kineskoj istoriji.

REAKCIJA KINESKE DRŽAVE Kina nije blagonaklono gledala na pokušaje da se o prvim slučajevima koronavirusa javnost izveštava posredstvom društvenih mreža. Kineski vrhovni narodni sud je, ipak, dva dana uoči Lijeve smrti saopštio da osmoricu građana Vuhana, među kojima je bio i Li, nije trebalo kažnjavati, zato što ono što su saopštili nije bilo potpuno netačno.

Vodeći zapadni mediji su hrabrog kineskog lekara, koji je imao nameru da o mogućoj zarazi obavesti isključivo svoje prijatelje, stavili u poziciju ućutkanog „zviždača“, koji je upozoravao na problem na čije je suzbijanje država reagovala angažujući sve raspoložive resurse, što je nonsens.

Epilog tragedije dr Li Venljanga i ukupne reakcije tamošnje javnosti na prve dane epidemije je smena Džang Đina i Lju Jingci, članova zdravstvene komisije provincije Hubej koje je zamenio Vang Hešeng, bivši zamenik predsednika Narodne zdravstvene komisije. Osim toga, u Vuhan je proteklih dana upućen poseban istražni tim koji treba da ispita sve u vezi s dešavanjima s dr Li Venljangom, o čemu u izveštajima zapadnih medija nema pomena.

ŠTA DALJE? Kineska vlada će, prema najavi tamošnjih medija, u narednom periodu uvesti niz dodatnih mera, kako bi obezbedila snabdevanja ključnim medicinskim i svakodnevnim potrepštinama. Uz pojačanu prevenciju i kontrolu epidemije, biće povećana proizvodnja preko potrebnih medicinskih sredstava.

Vlada će fiskalnim i finansijskim olakšicama obuhvatiti preduzeća uključena u nacionalni odgovor na epidemiju. Planovi o pomenutom delovanju usvojeni su na izvršnom sastanku Državnog saveta (kineske vlade), održanom 5. februara. Od 1. januara biće obračunavane poreske olakšice proizvođačima najvažnijih proizvoda. Prihodi od isporuke ključnih dobara za kontrolu epidemije i pružanja vitalnih javnih usluga, kao i ekspresne isporuke, biće oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost. Prihvatljivi lekovi i medicinski uređaji za suzbijanje epidemije biće registrovani besplatno, a biće pojačana podrška za istraživanje i razvoj terapija i vakcina.

Od izbijanja epidemije u Vuhanu i provinciji Hubej kinesko državno rukovodstvo je saopštavalo da je posvećeno prevenciji i kontroli rada, obezbeđivanju snabdevanja medicinskim i zaštitnim resursima, očuvanju reda u proizvodnji i obezbeđenju snabdevanja svakodnevnim potrepštinama.

Privatni sektor biće u potpunosti mobilizovan, zaključila je kineska vlada, uz napomenu da će proizvodnja najvažnijih lekova i drugih medicinskih proizvoda, za kojima vlada znatna tražnja, biti povećana uz obezbeđenje njihovog kvaliteta. Sve tako proizvedene viškove medicinskih sredstava Kina će nabavljati kao neophodnu rezervu.

Prema navodima lista „Čajna dejli“, kineska država je u obzir uzela i mogućnost odloženog plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje, kako bi se preduzećima pomoglo u održavanju stabilnih plata.

„Potrebe širom države za osnovnim dobrima i medicinskim resursima moraju biti zadovoljene. Lokalne vlade trebalo bi da ispune svoje dužnosti. Trebalo bi pružiti jače smernice za bolju koordinaciju rada na svim frontovima“, zaključio je premijer Li Kećijang.

Poseban akcenat kineska vlada stavila je na povećanje napora na planu obezbeđenja nesmetanog prevoza. Prednost će, kako je navedeno u izveštaju sa sastnaka koji prenosi „Čajna dejli“, imati prioritetna isporuka sanitetskog materijala i potrepština za svakodnevne potrebe u području zahvaćenom epidemijom, a magistralne saobraćajnice biće otvorene za isporuku glavnih poljoprivrednih proizvoda.

„Panika i prekomerna reakcija treba da se spreče, a da se podstiču naučno zasnovana i razumna prevencija i zaštita“, rekao je kineski premijer.

Piše: Branko Žujović za pecat.co.rs

Danas objavljeno

Berluskoni po treći put među Italijanima

Zeljka

Zamrznuti sukob Brisela i Moskve

Zeljka

U SENCI NOVE NAKBE

Zeljka

Ostavite komentar