Konkurs otvoren do 17. novembra: Grad bira izgled vidikovca na Banj brdu - BIGportal.ba
Banja Luka

Konkurs otvoren do 17. novembra: Grad bira izgled vidikovca na Banj brdu

U želji da se dobije kvalitetno i funkcionalno rješenje vidikovca, kao pozicije za panoramsko posmatranje grada i kao atraktivne turističke tačke na mapi grada, Grad Banjaluka je pozvao zainteresovane da predlože idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje vidikovca na Banj brdu.

Konkurs za vidikovac otvoren je do 17. novembra 2021. godine, a za najbolje idejno rješenje predviđena je i novčana nagrada u iznosu od 6.000 KM.

Autorima konkursa daje se prilika da kreativnim i domišljatim rješenjem osmisle prijedlog vidikovca uz spomenik na Banj brdu, i to na način da svojom veličinom i dizajnom omogući građanima, turistima i posjetiocima da dožive zadivljujući pogled na Banjaluku.

Kako je navedno u konkursu, primarna funkcija vidikovca je da omogući panoramsko sagledavanje grada Banje Luke i njegov jedinstven doživljaj sa Banj brda.

– U isto vrijeme, vidikovac treba da ponudi novu simboliku koja može da se razvija, kako oko materijalnih elemenata mjesta, poput forme, tako i oko nematerijalnih elemenata, vezanih za memoriju ili senzorni doživljaj prostora. Pored arhitektonskog rješenja objekta vidikovca, od učesnika konkursa se očekuje da predlože parterno uređenje neposrednog okruženja (definisano obuhvatom), te da arhitektonsko-urbanističko rješenje, uobziri postojeći teleskop i predvidi novu lokaciju – precizirano je u konkursu.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Ove ulice danas bez vode zbog radova na cjevovodu

M.

Planirana isključenja električne energije za 20.10.2021. godine

Vanja A

„Božiji čovek“, film o Svetom Nektariju, stigao u banjalučke bioskope

Zeljka

Ostavite komentar