Kongres nemoćan protiv Trampovog veta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kongres nemoćan protiv Trampovog veta

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp stavio je sredinom marta veto na rezoluciju Kongresa o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD i Meksika, a Kapitol hil nije uspeo da obezbedi većinu kojom bi taj veto poništio. Trampu je tako otvoren put za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Protiv Trampovog veta glasalo je 248 poslanika, uglavnom demokrata. Pridružilo im se i 14 republikanaca, što nije bilo dovoljno da se obezbedi dvotrećinska većina. Podršku predsedniku dao je 181 poslanik.

Portparol Bele kuće Hogan Gidli je saopštio da “demokrate nastavljaju da ignorišu realnost”.

“Naša južna granica je porozna i magnet je za ilegalnu imigraciju, krijumčare dece, narko-kartele i bande i druge rkiminalce. Nacionalna bezbednost i humanitarna kriza dovode u opasnost svakog Amerikanca”, poručio je portparol Bele kuće.

Tramp je u februaru proglasio vanredno stanje kako bi obezbedio 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida na američkoj južnoj granici.

Senat, u kome su većina republikanaci, usvojio je rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja sredinom marta, a to je prethodno uradio i Predstavnički dom, u kom su većina demokrate.

Danas objavljeno

Srbija dala “zeleno svjetlo” Evropskoj uniji: Podržala mjere protiv Belorusije

M.

Mandić: Ovo je sramota za Crnu Goru

M.

Majka djevojčice Nikol pretučene nasmrt puštena na slobodu, javnost ogorčena

M.

Ostavite komentar