Konačno znamo koliko nervnih završetaka ima klitoris, a vjerovatno i penis - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Konačno znamo koliko nervnih završetaka ima klitoris, a vjerovatno i penis

Naučna istraživanja koja su se u prošlosti fokusirala na klitoris bila su, najblaže rečeno, površna, a čak i ono malo što zaista znamo o njemu izgleda da nije baš tačno. Tako se već dugo govori o tome da klitoris sadrži oko 8.000 nervnih završetaka, duplo više od penisa, ali novo istraživanje pokazuje da ih ima mnogo više.

Studija koja je predstavljena u oktobru, a njeni rezultati čekaju da budu detaljno proučeni i podvrgnuti kolegijalnoj proveri, navodi da su prethodna istraživanja nervnih završetaka na klitorisu i penisu uzimala podatke iz starijih proučavanja krava, čiji su rezultati samo „kooptirani“ na ljudsku anatomiju

Da čitava stvar bude bizarnija, ti podaci su u upotrebi već decenijama. Bler Piters, plastični hirurg u Medicinskoj školi Univerziteta u Oregonu, smatrao je da je konačno vreme da naučnici dobiju precizne podatke.

Piters je prikupio uzorke klitoralnog tkiva od sedam kandidata koji su prolazili terapiju promene pola.

Zajedno sa svojim timom, detaljnim mikroskopskim pregledima tkiva utvrdio je da se konačan broj nervnih završetaka u klitorisu kreće od 9.852 do 11.086.

„Zapanjujuće je da je više od 10.000 nervnih završetaka koncentrisano u nečemu tako malom kao što je klitoris. Posebno je iznenađujuće kada uporedite sa drugim većim strukturama u telu“, kaže Piters.

Primera radi, medijalni nerv koji se prostire kroz čitavu ruku poznat je po tome što ima visoku koncentraciju nervnih vlakana – oko 18.000 nevrnih vlakana, ali pokriva daleko veću površinu.

Jedno od pitanja koje iz ovoga sledi jeste koliko nervnih završetaka ima vrh muškog penisa? Piters planira da u budućnosti i to precizno utvrdi.

Uprkos tome što postoji uvreženo mišljenje da je klitoris dva puta osetljiviji od penisa, to pitanje je daleko složenije. Oba polna organa vode poreklo od istog embrionalnog tkiva što znači da najverovatnije sadrže sličan broj nervrnih završetaka.

Ono što se sasvim sigurno razlikuje jeste raspoređenost i gustina tih završetaka na određenim mestima.

Danas objavljeno

Ne kažnjavajte dijete, radite na sebi

Vanja A

Pol Rad izgleda kao da ne stari i konačno nam je otkrio u čemu je tajna

Vanja A

Jedva preživio kao štene, sad ima skoro 31. godinu i najstariji je pas na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar