27. Decembra 2022.

Konačno znamo kako je izgledao jedan od najmoćnijih faraona drevnog Egipta

Big Portal

Koristeći tehnologiju kompjuterske tomografije, stručnjaci su uspeli da digitalno „odmotaju“ mumiju drevnog egipatskog faraona što je omogućilo da rekonstruišu izgled Ramzesa Drugog.

Pažljivim analizama i skeniranjem uspeli su da naprave razliku između lobanje i drugih materijala korišćenih tokom balsamovanja i dobiju trodimenzionalni prikaz njegove lobanje.

Onda su digitalno dodali slojeve mišića i ligamenata u dimenzijama tipičnim za drevne Egipćane kako bi rekonstruisali faraonovo lice.

„Ovo je jedina naučna rekonstrukcija lica Ramzesa Drugog na osnovu tehnologije kompjuterske tomografije“, objasnila je profesorka Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, dodajući da su prethodni pokušaji bili većinom umetnički prikazi na osnovu lica mumije.

Istraživačima je ovo omogućilo da vide kako je Ramzes Drugi izgledao u vreme njegove smrti u 90. godini. Nakon toga, posebnim softverima su uspeli da vrate proces starenja i otkriju kako je faraon izgledao u mlađem periodu svog života.

„Kralj Ramzes Drugi bio je veliki ratnik koji je vladao Egiptom 66 godina. Oživljavanjem njegovog lica u starosti, ali i mladosti podseća svet na njegov legendarni status“, istakla je Salim.

Ramzes Drugi, takođe poznat i kao Ramzes Veliki, bio je treći faraon 19. dinastije Egipta i veruje se da je vladao Egiptom od 1279. do 1213. godine pre nove ere. Smatra se da je jedan od najmoćnijih faraona Novog kraljevstva – perioda kada je Egipatsko carstvo bilo na vrhuncu.

Neki takođe povezuju Ramzesa Drugog i sa biblijskom Knjigom izlaska (Egzodus), koja govori i bekstvu Izraelićana pod vođstvom Mojsija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare