KONAČNO TRAČAK NADE U TALIJANSKOJ TRAGEDIJI! Zvaničnici Italije prvi put su počeli stidljivo pričati o skorom povlačenju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

KONAČNO TRAČAK NADE U TALIJANSKOJ TRAGEDIJI! Zvaničnici Italije prvi put su počeli stidljivo pričati o skorom povlačenju

Bitka još nipošto nije dobijena u Italiji gdje su posljedice epidemije strašne, ali u nedjelju su talijanski zvaničnici prvi put oprezno izrazili nadu u skoro povlačenje pandemije koronavirusa.

U mjesec dana gotovo 5.500 ljudi je umrlo u pandemiji u Italiji, daleko najteže stradaloj zemlji u svijetu, s više od trećine ukupnog broja umrlih.

U zadnja 24 sata u Italiji umrla 651 osoba, što je velik broj ali je u znatnom padu u odnosu na ‘rekord’ dan ranije (793).

“Brojevi objavljeni danas manji su nego jučer. Nadam se i svi se nadamo da će se oni potvrditi ovih dana”, rekao je zvaničnik Civilne zaštite Angelo Borrelli.

“Ali moramo i dalje biti oprezni”, dodao je nakon drugog vikenda karantina u Italiji.

“Ne smijemo se pretjerano zanositi ni davati preveliku važnost” današnjim podacima, ali “to je znak na koji gledamo pozitivno”, rekao je Franco Locatelli, zvaničnik talijanskih sanitarnih vlasti.

“Prve stroge mjere izolacije donesene su 11. marta. Očekivali smo rezultate nakon dva do tri tjedna. Dakle, iduća sedmica će svakako biti presudna” i “očekujemo potvrdu smanjenja trenda”, dodao je, pozivajući na najveći mogući oprez u porodicama kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Ovaj sramežljiv znak nade došao je iz Lombardije, pokrajine u kojoj je Milano, koja je teško stradala jer je u njoj umrlo 3.456 ljudi. Ali porast broja pozitivnih slučajeva se prepolovio (+1.691 u nedjelju a +3.251 dan ranije).

Jutarnji.hr

Danas objavljeno

Prijetio da će zapaliti pumpu u Banjaluci, povrijedio policajca, pa preminuo na Psihijatriji

M.

Muškarac stradao nakon svinjokolja: Pao sa bicikla na nož i preminuo

M.

Hrvatska: Preminulo 67 lica, 1.031 zaraženo

M.

Ostavite komentar