Konačno - primirje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Konačno – primirje

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvao je danas na prekid borbi u Etiopiji i pregovore o trajnom prekidu vatre.

Od sukobljenih strana zatraženo je da se uzdrže od zapaljivog govora mržnje i podsticanja na nasilje i podele.

SB UN održao je danas sednicu o Etiopiji na zahtev Irske, Kenije, Nigera, Tunisa i Sent Vinsenta i Grenadina, a o tekstu izjave postignut je kompromis sa Rusijom, pošto su Moskva i Peking pri stavu da je višegodišnji sukob, koji je počeo u severnom regionu Tigraj, unutrašnja stvar Etiopije.

Rusija i Kina imaju pravo veta, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, tako da je malo verovatna bilo kakva jača mera Saveta, poput sankcija, navele su diplomate za Rojters.

„Danas Savet bezbednosti prekida šestomesečnu tišinu i ponovo govori jedinstvenim glasom o duboko zabrinjavajućoj situaciji u Etiopiji. Po prvi put, Savet jasno poziva na prekid neprijateljstava. Verujemo da bi to trebalo da se desi odmah i da svi civili moraju biti zaštićeni“, rekla je ambasadorka Irske u UN Džeraldin Birn Nejson u saopštenju.

Savet bezbednosti „pozvao je na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, na bezbedan i neometan humanitarni pristup, ponovno uspostavljanje javnih službi kao i na povećanje humanitarne pomoći.

Rat u Etiopiji , u kojem je ubijeno hiljade ljudi i proterano više od dva miliona iz njihovih domova, intenzivirao se poslednjih nedelja.

Snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) danas su zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.

Savez osim TPLF uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.

Prema navodima Stejt departmenta, borci Tigraja približavaju se glavnom gradu Adis Abebi, a Etiopija je danas pozvala vojne rezerviste da se pridruže borbi, dok ambasada SAD sada poziva svoje državljane da napuste Etiopiju „što je pre moguće“.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar