Konačno najavljen novi Fiat Punto za 2023. godinu - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Konačno najavljen novi Fiat Punto za 2023. godinu

Kompanija Stellantis je zvanično najavila naslednika Fijata Punto. Poslednji put, Punto je predsatvljen 2005 godine. Bila je to treća generacija jednog od najpopularnijih hečbeka u Evropi.

U prodaji je bio sve do 2018. a verovatno bi u proizvodnji ostao i duže da na prekid nisu naveli nepovoljni rezultati na kreš testu.

fiat punto

Navedeno je da će naslednik Punta biti konstruisan na CMP (Common Modular Platform) mehaničkoj platformi koju za sada dele novi Peugeot 208, 2008, DS3 Crossback, Opel Corsa i Mokka, kao i najnoviji Citroën C4, uključujući i njihove potpuno električne verzije.

fiat punto

Tokom sledeće godine biće predstavljena unapređena varijanta ove platforme na kojoj će biti konstruisani novi modeli, uključujući Fiat Punto ali i novu Lanciu Ypsilon.

fiat punto

Prva generacija Punta se pojavila 1993. godine kao naslednik Una. Dizajnirao ga je Giorgetto Giugiaro. Druga generacija stigla je 1999, dok se Grande Punto, odnosno treća generacija, pojavila 2005.

fiat punto

Zanimljivo je da je na njegovoj platformi konstruisana Opel Corsa D (2006-2014) i Corsa E (2014-2019), sa kojima će Punto ponovo deliti mehaniku, ali ovoga puta zasnovanu na CMP platformi PSA grupacije.

fiat punto

Automagazin.

Danas objavljeno

Dacia ima tajno ružje protiv ogrebotina

Vanja A

Zenvo planira hibridni superautomobil

Zeljka

Najavljen električni hiperautomobil Elektron Truva

Zeljka

Ostavite komentar