30. Oktobra 2019.

Konačno “iskopčavanje”: Rusija u novembru gasi World Wide Web i testira RuNet?

Big Portal

Rusija želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcionišu online i bez pristupa World Wide Webu.

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od sveta oko sebe i njegovih uticaja.

Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se u aprilu, kada je trebalo da bude održano, nije dogodilo.

Prema informacijama portala D-Russia, testiranje izolovanosti mreže počeće posle 1. novembra i ponavljaće se najmanje jedanput godišnje.

Vlada je u ponedeljak odobrila sprovođenje vežbi kako bi se obezbedilo stabilno, sigurno i holističko funkcioniranje interneta i javih komunikacionih mreža u Ruskoj Federaciji, navodi taj portal.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Mehaniq

Veruje se da ruska vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na sopstvenu slabost, koju druge nacije mogu da iskoriste protiv Rusije.

Sa tolikim obimom državnog, javnog i privatnog sektora koji koristi strane tehnologije, ruska vlada traži način da nametne određeni stepen kontrole načina na koji se sprovodi onlajn komunikacija posredstvom tih tehnologija, smatra stručnjak za Rusiju pri Američkom savetu za spoljnu politiku Samjuel Bendet.

Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama.

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello.

Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se “iskopča” sa globalnog interneta u bilo kom trenutku.

https://twitter.com/pillerboyz/status/1188067789694816258

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare