15. Oktobra 2019.

Konačni rezultati: Pobeda Prava i pravde, Mazovjecki ponovo premijer

Big Portal

Zvaničnici vladajuće poljske partije Pravo i pravda izjavili su da je prirodno da na mestu premijera ostane Mateuš Mazovjecki, nakon druge uzastopne pobede na parlamentarnim izborima.

Državna izborna komisija saopštila je juče da je stranka osvojila 43,59 odsto glasova, što znači da će u Sejmu imati 235 od 460 mesta.

Vladajuća partija je tako osvojila isti broj mandata kao i 2015. godine, ali u Donjem domu trenutno ima 240 poslanika, jer su joj prišli članovi drugih stranaka, prenosi AP.

Glavna opoziciona grupacija, Građanska koalicija, dobila je 27,4 odsto glasova, odnosno 134 mandata.

Taj centristički savez je okupljen oko stranke Građanska platforma koju je nekada predvodio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

U parlament su se posle četiri godine vratile levo orijentisane partije, pošto je koalicija predvođena Demokratskim levičarskim savezom osvojila 49 mesta sa 12,56 odsto glasova.

Stranka poljoprivrednika, Poljska narodna partija, osvojila je 30 mandata, a nova krajnje desna grupacija Konfederacaija 11.

Ipak, Izborna komisija saopštila je ranije da je vladajuća partija izgubila većinu u gornjem domu parlamenta, Senatu.

Prema podacima Centralne izborne komisije, stranka Pravo i pravda je osvojila nešto manje od 45 odsto mandata u Senatu koji ima 100 mesta, što znači da će umesto dosadašnjeg 61 senatora imati 49.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare