Konačna odluka doneta: U vodu idu ogromne količine radioaktivne vode; Posljedice? Niko ne zna - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Konačna odluka doneta: U vodu idu ogromne količine radioaktivne vode; Posljedice? Niko ne zna

Vlada Japana donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean.

Tome se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga.

Ipak, odluka je komnačno doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađjene, radioaktivne vode u Pacifik – najbolje rešenje, preneo je AP.

Oglasile se SAD
Američka administracija izrazila je danas podršku odluci vlade Japana da ispusti kontaminiranu vodu, uz ocenu da je takva odluka u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima. “Vlada Japana je postupila transparentno u donošenju ove odluke”, saopšteno je iz Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hladjenje reaktora počela da curi.

Tokijska elektro kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean “najrealističnija i neizbežna opcija”.

Stručnjaci TEPKO i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

Iz TEPCO je potvrdjeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar