26. Decembra 2020.

Kon: Vakcine se trudnicama ne daju odmah

Big Portal

To je pitanje da li smo mi pristali na kompromis ili smo pristali na činjenicu da su u tom trenutku ekonomski razlozi prevagnuli – napominje Kon, pišu Novosti.

Objasnio je da je drugačija situacija od one koja je bila oko 6. maja, kada je bio vikend i kada smo “mi tražili da cijeli vikend bude zatvoren, a profesor Nestorović da ne bude”.

Ukazao je da je to je bilo u okviru samog medicinskog dijela i da je tada bio moguć i morao da bude kompromis.

– Odlučeno je da bude produženo radno vrijeme, to jest ono radno vreme koje je dato do 20.00 i u okviru toga mi smo ipak insistirali da se nešto promijeni, a to je da ne bude četiri kvadratna metra nego devet kvadratnih metara u tržnim centrima, da se razrijedi i da se smanji ta gustina u tržnim centrima. To je nešto što je isto odlučeno i što je ušlo u uredbu – napominje Kon.

Kon, koji je primio vakcinu protiv korone, izjavio je da ne osjeća promjene osim što je primijetio malu bol kad je juče dodirnuo mjesto gdje primio vakcinu, ali da je to sada još manje.

On je rekao da sljedeću vakcinu prima poslije tri nedjelje, a nedjelju dana posijle te druge doze smatra se da je potpuno zaštićem.

– Po onome što smo čuli sve te vakcine – Fajzerova, kineska i ruska, biće prisutne u januaru – rekao je Kon.

Na pitanje da li će građani moći da prime vakcinu po svom izboru, on je rekao:

– Ona vakcina koja je u tom trenutku dostupna to je vakcina za vas, tako bih ja to rješavao.

On je dodao da ni jedna vakcina neće biti prisutna na tržištu, ako ne dobije odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

– Vi, ako kažete hoću na primjer rusku, sasvim slučajno sam nju pomenuo, a tog trenutka je tu Fajzerova, oni mu kažu dobro, sačekaćete rusku, jer je trenutno nema. Jedino tako će biti moguće, ja tako to doživljavam, ne vidim kako bi to bilo drugačije – rekao je Kon.

Kako je rekao, “ne idete u poslugu ili na pijacu pa da tu zaista birate, već tražite određenu i kažu u Domu zdravlja tu sada nemamo”.

Na pitanje ko ne može da primi vakcinu, on je rekao da se nikad vakcine odmah, u samom startu, ne preporučuju ni trudnicama ni dojiljama.

– Vremenom se ti podaci saznaju od akcidentalnih (slučajeva). Znači, vakciniše se žena a ne zna u tom trenutku da je trudna, vremenom se nakupi broj takvih pa se vidi da li ima nekih posljedica ii ne. Za sada na samom početku svakako da se ne preporučuje trudnicama – rekao je Kon.

Kako je dodao, “teoretski nema ni jednog razloga protiv, ali to ne znači ništa, nema ni dokaza da ništa ne može da djeluje na plod”.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare