Kon upozorio: Očekuje se da će smrtnost biti dvocifrena - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon upozorio: Očekuje se da će smrtnost biti dvocifrena

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da se očekuje da će broj zaraženih virusom korona nastaviti da raste narednih desetak dana i da bi mogao da dostigne više od 2.000 novooboljelih dnevno, a da će broj preminulih od kovida-19 postati dvocifren.

Kon je rekao da će se sljedeće sedmice i “u dijelu nedjelje nakon nje” dnevno biti više od 2.000 novoinficiranih koronom.

On je gostujući na TV Pink rekao da je samo u Beogradu novih 980 slučajeva i da je to porast iz dana u dan.

“Nije bilo predaha nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast. Taj porast jasno pokazuje šta će se dešavati barem još ove nedelje i delu sledeće”, rekao je Kon.

Naveo je da za sada nema dramatičnog povećanja broja preminulih, ali da se na osnovu registrovanih novih slučajeva dnevno može očekivati da će taj broj vrlo brzo postati dvocifren.

Upozorio je da će punjenje bolnica, koje se očekuje, dovesti do kritične situacije i dodao da se za sada primaju samo pacijenti s teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Pojasnio je da je od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou oko 15 odsto s težom kliničkom slikom, a oko pet odsto onih koji zahtijevaju intenzivnu njegu i respirator.

“Popunjavanje kapaciteta će ići ubrzano tokom nedelje, problem će da se povećava”, rekao je Kon.

Napomenuo je da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata jer se, kako je rekao, mjere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

“Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama, kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije, malo kasni, i to treba da se popravi”, naveo je Kon.

Danas objavljeno

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Stradao devetogodišnji dječak

M.

Ostavite komentar