Kon: Sve mjere ostaju na snazi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Sve mjere ostaju na snazi

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas na sjednici Kriznog štaba da sve mjere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

“Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata”, objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dvije doze cjepiva.

S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbjeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana poslije toga.

Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mjera.

To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mjesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

“Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom”, podvukao je Kon.

Danas objavljeno

Hrvatska: Preminulo 21 lice, 1.741 zaraženo

M.

U školama Srpske 12 odjeljenja u izolaciji

M.

“To je više nego za žaljenje”

M.

Ostavite komentar