Kon: Potrajaće ovo.... - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Potrajaće ovo….

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio u Jutarnjem programu TV Prve da ne veruje da će se situacija s koronavirusom uskoro smiriti i da će trajati nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, trenutno je 15.000 ljudi koji su se vratili s letovanja iz zemalja koje su označene kao kovid rizične, pod nadzorom, a dobra stvar u celom tom sistemu je, kako kaže, što je među njima nađeno i kovid pozitivnih ljudi.

“To je bitno ne samo za sada već i za kasnije jer rano otkrivanje inficiranih i stavljanje u izolaciju glavni je vid borbe protiv koronavirusa”, rekao je Kon, a na pitanje ima li dovoljno inspektora koji bi mogli da kontrolišu sve te ljude koji su se putem portala e-zdravlje javili kaže da je to ne moguće.

“Međutim, kroz sistem koji je napravljen izvodljivo je”, rekao je on.

Govoreći o situaciji u školama u Srbiji, ali i podatku da je više obolelih registrovanbo u osnovnim a ne u srednjim školama, Kon kaže da je to neverovatno. “Malo je vervotano da u srednjim školama nema cirkulacije virusa, u odnosu na osnovne. Ali, to znači da ili nisu prijavljeni ili da nisu prepoznati slučajevi koronavirusa, a to znači da nisam siguran i da poštuju mere”, kazao je dr Kon.

kada krene epidemja, onda odjednom imamo ogroman broj zaraženih, dodao je on.

Kompletan prelazak na onlajn nastavu nije, prema njegovim rečima, rešenje jer odmah ide pitanje dokle će to trajati. “A ovo će trajati mnogo duže, trajaće par godina dok se ne razreši ova situacija s koronom, ni dolazak vakcine nije završen posao”, kazao je Kon i rekao da je, po njemu, ovaj sistem kombinovane nastave sasvim solidno napravljen.

Ipak, dodao je da žemo videti kakva će situacija biti kada počne ozbiljno širenje virusa.

Hoće li to biti treći talas?

“Ako bi smo ove mere striktno sprovodili i ako tako bude stalno, moguće da izbegnemo treći talas, ali realnost nije takva. Ja ne mogu da kažem da ne očekujemo da u oktobru dođe do porasta obolerlih”, kaže član Kriznog štaba.

“Virus nam neprekidno pokazuje da ne može da se spusti ispod 50 novozaraženih”, ističe Kon, ana pitanje da li onda treba dodatno pojačati mere kaže da ne zna šta bi više mogli da radimo, jer više od ovoga ne može.

Veliki problem su, objašnjava, slavlja, a na konstataciju ko će i kako Srbima objasniti da ne smeju da slave slave, Kon je objasnio da i po tom pitanju može da se nađe neki način, a kaoprimer je naveo upravo kontrolu naših građana koji su se vratili sa letovanja iz rizičnih zemalja.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar