Kon: Penzioneri će sami odlučivati da li će da izlaze - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Penzioneri će sami odlučivati da li će da izlaze

Starijima od 65 godina i nakon ukidanja vanrednog stanja biće preporučeno da ostaju kod kuće i izlaze kad je najmanje rizično, kazao je epidemiolog Predrag Kon.

On je kazao da će oni sami procenjivati rizik od izlaska napolje na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji, koji će i dalje redovno biti dostupni.

“Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi”, kaže Kon za Novu.rs.

On navodi da će maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput marketa. Na snazi ostaje i socijalna distanca od dva metra.

Jedna od mera koja će i dalje biti na snazi jeste i karantin pri ulasku u Srbiju, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

“Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata”, navodi Kon.

B92

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar