Kon: Ovo nije šala - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Ovo nije šala

Epidemiolog Predrag Kon je rekao danas da su podaci o koronavirusu dobri i da ukazuju na poboljšanje situacije.

On je upozorio da je virus i dalje sa nama i da bi trebalo shvatiti da će ostati još dugo.

Ocenio je da je teško da ćemo uopšte stići do nule, kada je reč o broju novozaraženih, i do prekida prvog talasa.

Kon smatra da će biti povećanja brojeva posle određeng popuštanja mera, ali naglašaava da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

Ističe da su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a samim tim indirektno i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance i da je jasno da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo.

Kako navodi, ako se to ne poštuje, opet hrlimo ka ponovno širenju virusa, a to jedva uspevamo da spustimo posle mesec dana.

“Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo”, rekao je Kon i apelovao na organe kontrole “da rade svoj posao sada više nego ikad”.

Dodaje da i ako neko hoće da obleži venčanje, može to da uradi sa brojem do 30 ljudi, ali navodi da mora da se odloži veselje jer je situacija takva.

Kon je napomenuo da su juče na Kriznom štabu odbijeni svi zahtevi i da se spinuje da je reč o naglom popuštanju mera.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Kon je rekao da bi svako trebalo da bude svestan, ako dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa, da ugrožava sebe i okolinu.

Podseća i da je na snazi preporuka da deca koja dolaze iz takvih zemalja u periodu od 10 dana pohađaju onlajn nastavu i dodaje da su od zemalja u okruženju to Hrvatska, Crna Gora i BiH.

Navodi i da je sve spremno za početak škole, ali da niko nije zaustavio virus.

“Sve što mi radimo, radimo na usporavanju prenošenja virusa i obezbeđivanju da imamo situaciju sa što manje problema za zadravstveni sistem”, rekao je Kon.

b92

Danas objavljeno

PRIJAVLJENO 466.000 OSOBA U Srbiji do sada vakcinisano 76.232 građana

D

POZIV GRAĐANIMA DA ISKORISTE PRILIKU Tegeltija, premijeri Srpske i FBiH spremni da prime vakcinu protiv virusa korona

D

Srbija: I dalje više od 1.600, preminulo 20 osoba

D

Ostavite komentar