Kon: Odgoditi polazak u školu djece koja su putovala u inostranstvo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Odgoditi polazak u školu djece koja su putovala u inostranstvo

Moguće je da će Krizni štab za suzbijanje kovida 19 preporučiti da djeca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od deset dana krenu u školu, zbog epidemiološkog rizika koji postoji kod ljudi koji se ovih dana u Srbiju vraćaju sa odmora iz raznih zemalja, izjavio je epidemiolog i član Štaba Predrag Kon.

Kon je za “Politiku” rekao da postoji epidemiološki rizik da ovi đaci dođu zaraženi virusom korona i da bi bilo mudro odgoditi njihov povratak u školske klupe.

  • To je važna stvar o kojoj ću pričati na sljedećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja djece u školama smanjio na najmanju moguću mjeru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka – rekao je Kon.

On je istakao da ne bi bilo mnogo takve djece, odnosno možda nekoliko desetina njih u cijeloj Srbiji.

  • Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava djeca treba da krenu u školu – naglasio je Kon.

“Politika” podsjeća da su pojedini članovi Kriznog štaba Srbije više puta u medijima pominjali mogućnost uvođenja karantina za državljane Srbije koji su ljetovali u inostranstvu, u zemljama sa povećanim brojem zaraženih, ali takva odluka za sada nije donesena.

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar