22. Jula 2021.

Kon: Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa sadašnjim mjerama

Big Portal
  • Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim mjerama koje imamo sada i to mora svakom da bude jasno – poručuje Kon. Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji. Navodi i da čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno.

Kon je naveo da se epidemiološka situacija jasno pogoršava, s tim što je još uvek relativno mirno.

  • Broj onih koji su u bolnicama je u odnosu na neki period ranije još uvijek mali, ali će se to meijnjati i počeće punjenje bolnica. To je već i počelo – dodao je Kon.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

  • Ne čeka se ništa, mjere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva – poručuje Kon.

Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo, naglašava Kon.

Istakao je da postoje neki podaci koji sada uznemiruju i koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane se pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

  • To je posljedica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinsanje mladih direktno nastavlja ovo pandemiju – kaže Kon.

Kada je riječ o trećoj dozi vakcine, kaže da se već duže vreme priča o tome.

  • To će se zaista i dogoditi, očekujemo da se to dogodi i kod nas. Da li ćemo imati ograničenja vremenskog trajanja da na taj način rješavamo taj problem ili će se dati preporuka – vidjećemo. U svakom slučaju to je na dnevnom redu vrlo brzo i moraće se donijeti neko rješenje – naveo je Kon.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika, ističe da je zaustavljena i vakcinacija zdravstvenih radnika i dodao da je oko 50 odsto njih vakcinisano.

  • Ono što je bitno je da se i tu među mlađima i pogotovu ženskim osobama javio otpor zbog straha od jedne teške zablude da vakcina može uticati na sposobnost rađanja. To nikakve veze nema sa istinom. To je jedan od osnovnih razloga zašto je to usporeno u tom medicinskom sektoru – naglasio je Kon.

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji.

  • Ne samo zbog sebe, nego zbog potencijalne opasnosti za pacijente – poručuje Kon.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare