Kon ne isključuje dalje restrikcije: Broj novozaraženih uznemirujući; PCR test za ulazak u Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon ne isključuje dalje restrikcije: Broj novozaraženih uznemirujući; PCR test za ulazak u Srbiju

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući.

Ističe da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa koronavirusom, navodeći da je izvesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

Sutra u 9.00 sati održaće se vanredna sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a dr Kon kaže da je glavni povod povećanje broja novozaraženih.

“Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove”, rekao je on.

Ističe da, ako se uspelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale.

Naglasio je da je važno da se svi uključe u brobu protiv novog koronavirusa i poštuju mere i preporuke.

“Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji”, rekao je dr Kon.

Uvođenje obaveznih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

“To već postoji kao mera, samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljane, tako i za strance. Tu moramo da pooštrimo nadzor i kontrolu na granicama”, istakao je Kon.

Upitan o eventualnim radikalnijim merama za Beograd, gde je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

“Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gde se cini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno”, kaže Kon za televiziju Pink.

Navodi da je stanje u bolnicama za sada stabilno, ali da je važno i da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice i da se ne desi da ponovo prelaze u kovid sistem, jer to može da ima neželjene posledice.

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar