12. Augusta 2021.

Kon najavio: Postoje dva izlaza

Big Portal

Epidemiolog Predrag Kon navodi da je skok prirodan tok epidemije.

“Kada imate razna slavlja i proslave, istina, vremenski uslovi nisu pogodovali opstanku virusa, ali sve ukupno je došlo do pojačanja njegovog potencijala. Od juna se to prati i jasno je bilo da će doći do ovog nivoa. Moramo da shvatimo da bez mjera i veće vakcinisanosti nećemo moći lako da izađemo na kraj i moramo da se pomjerimo i prihvatimo to”, navodi Kon.

Kaže da je važno reći da dominira delta soj u uzorcima s kraja juna i početka jula.

“Svedoci smo ozbiljnog nepoštovanja mera u poslednjih mesec dana, situacija je takva da ona zahteva ozbiljno konsultovanje. Medicinski deo Kriznog štaba dolazimo do saglasnosti da insistiramo na sastanku Kriznog štaba da bi se prodiskutovalo. Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti kovid propusnice, što je preporuka Javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava jer će sledeće nedelje brojka preći 1.000, ako ne i 1.500 zaraženih”, upozorio je epidemiolog.

Kon je pojasnio da kovid propusnica podrazumijeva da vakcinisani građani imaju pravo odlska na proslave, u restorane, a oni koji nisu moraju da se testiraju ili moraju da nose maske.

(B92.net)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare