Kon: Možemo da vratimo određene mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Možemo da vratimo određene mjere

I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mjere, poput zabrane javnog okupljanja, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je povodom porasta novozaraženih virusom kovid 19 rekao da smatra da u slučaju drugog talasa neće biti potrebe za uvođenje vanrednog stanja.

Od 5.239 osoba koje su testirane do juče u 15.00 časova, njih 69 je bilo pozitivno, što govori o porastu broju oboljelih, s obzirom na to da je prije desetak danabilo drastično manje zaraženih.

Dobra vijest je da minulog dana nije bilo preminulih. Na respiratorima je 15 pacijenata, isto koliko i dan ranije.

Kometarišući porast broja zraženih, Kon je rekao za Blic da to jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

“Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obilježavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili”, ističe Kon.

Kako kaže, Srbija je u fazi smirivanja, ali su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

“U periodu smo otvaranja zemlje, slijedi organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te mogu da se očekuju izvjesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima. Ipak, štiti nas ljetnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije”, kaže on.

Dodaje da situacija nije ista na teritoriji cijele Srbije, te da ne mogu da se porede područja gdje više od nedjelju dana nema novih slučajeva sa onima gdje je virus još u cirkulaciji.

“Mora da prođe 28 dana bez ijednog novooboljelog da bismo mogli da proglasimo kraj epidemije. Zakonski imamo mere koje su obavezujuće za starije osobe i hronične bolesnike, dakle u zatvorenom prostoru moraju da stave maske. Svakako, svi oni koji žele sebe da zaštite, kao i zdravlje starijih osoba, staviće maske u zatvorenom prostoru. Takođe, bez obzira što nošenje maski nije obavezno u javnom prevozu, bez njih ne bi trebalo ulaziti u javni prevoz. To posebno važi za starije i hronične bolesnike, ali i za sve druge, jer kao što smo već rekli, tu postoji velika mogućnost od zaražavanja”, napominje Kon i dodaje:

“Od nas zavisi koliko ćemo poštovati mjere, ali i da li će virus preživjeti, a koliko će biti virulentan zavisi i od meteoroloških uslova”.

Danas objavljeno

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

U BiH danas 1.256 novozaraženih, preminula 81 osoba

M.

Ostavite komentar