Kon: Koronavirus - još april i maj, od juna olakšanje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Koronavirus – još april i maj, od juna olakšanje

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da će epidemija koronavirusa trajati do juna, nakon čega očekuje “ozbiljno olakšanje”, kao i da će Srbija uspeti da se izbori.

“Epidemija će svoj maksimum dostići u petoj ili u šestoj nedelji, a posle toga će trajati još nekih mesec dana, ceo april, maj, od juna očekujem ozbiljno olakšanje”, rekao je Kon gostujući na RTS-u, ukazujući da sada ulazimo u četvrtu nedelju epidemije.

On je istakao da će Srbija da izađe iz ovoga, ne samo kao pobednik, već i sa osećajem da je u stanju da se bori i sa ovom situacijom.

Građanima je poručio da izdrže jer ćemo se kako kaže nakon toga svi vratiti normalnom životu, svim socijalnim aktivnostima i svemu lepom što čini život.

“Docekaćemo zajedno slobodu”, naveo je epidemiolog.

Govoreći o trenutnom stanju, Kon je naveo da smo treću nedelju već dobili, a od cetvrte počinje nagli porast broja, te da se mora pratiti iz dana u dan iako je danas zabeležen nagli pad broja zaraženih u odnosi na juče, sa 131 na 82.

“Svaki dan koji dobijemo u padu je dobar za nas…svakako dolaze topliji, sunčani dani kada nešto treba da se desi, videćemo šta…svakako očekujemo da oslabi prenosivost virusa to jest njegov potencijal”, naveo je epidemiolog.

Ukazao je da se sada nalazimo u najtežim nedeljama, te da je svima neophodna disciplina.

Kon je lekarima takođe poručio da izdrže i da svi u ovoj situaciji iz sebe izvuku vise.

Ukazao je da epidemija Kovida-19 ne može da se poredi sa pandemijama gripa iz 2009 i 2010. godine, jer je sada smrtnost daleko veća.

b92

Danas objavljeno

AstraZeneca smanjuje isporuke EU za 60 odsto u 1. kvartalu

M.

Američka ambasada: Spremaju se protesti; Moskva: Ne mešajte se

M.

SZO: U februaru možemo početi isporuke vakcina siromašnim zemljama

M.

Ostavite komentar