Kon: Epidemiološke barijere probijene, virus je u narodu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Epidemiološke barijere probijene, virus je u narodu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije doktor Predrag Kon kaže za RTS da biti potrebno više vremena nego prvi put da bi se vidjeli rezultati novih mjera.

Kon kaže da se vidljivi rezultati novih mjera očekuju za sedam do deset dana.

  • Mjere su već na snazi i one su usporile nagli porast obolijevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu – navodi Kon.

Ističe da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj mjeri.

  • Јednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno. Zavisi da li je situacija takva da je to neophodno – objašnjava Kon.

Kaže da je ukidanje vanrednog stanja došlo kao uvjerenje da je epidemija praktično prestala, što jeste “istorijska greška”.

  • Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mjera, koje su postojale, ali nisu sprovođene – naglašava doktor Kon.

Situacija znatno ozbiljnija nego u martu i aprilu

Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

  • Bitno je da smo isključili ta mjesta takozvanog superprenosa, gdje dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brziniom. Vjerovatno za par nedjelja – navodi Kon.

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvijek veliki.

  • Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svjestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumijeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti – objašnjava doktor Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

  • Privatne zabave i žurke treba zaboraviti ovog ljeta, bez obzira na to što svima teško pada – ističe Kon.

rts

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar