Kon: Bezbjednije je na Infektivnoj klinici sa maskom nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Bezbjednije je na Infektivnoj klinici sa maskom nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori

Odgovorno ponašanje građana i pridržavanje mjera koje su propisane dovele su Srbiju u stabilnu situaciju iako je epidemiološka situacija u okruženju i Evropi loša, rekla je zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da se prihvatljiva situacija može očuvati jedino racionalnim ponašanjem. Odlazak na slavlja ili na ljetovanje u zemlje regiona trenutno predstavlja ogroman rizik i loš izbor.

U preko 20 evropskih zemalja u toku prethodne nedjelje zabilježen je rekordan broj registrovanih slučajeva virus akorona, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

  • Oko nas se nalaze mnogobrojna žarišta, kod nas je situacija stabilna, ali nesigurna jer može da se brzo promijeni. U ovom trenutku je veća mogućnost da se inficirate u nekoj od zemalja u okruženju koje su popularne među našim građanima – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Zamjenica direktora Instituta “Batut” ističe da moraju svi da ulože maksimalan napor da održe stabilnu sitaciju i virus drže pod kontrolom u susret sezoni respiratornih infekcija.

  • Ne smije da nas zavara trenutno povoljna situacija u našoj zemlji iako smo izuzetno ponosni na to i na savjesno ponašanje građana, posebno mladih koji su krenuli u školu – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Danas je donesena strateška odluka o koja se razmatra već nedjeljama, rekao je Kon o mjerama prema ljudima koji se vraćaju sa ljetovanja. Oni će na granicama dobiti inicijalno rješenje da se jave u kovid ambulante i zavode.

  • Nadzor će biti sproveden i do kraja će biti razrađeno kako će on da funkcioniše – rekao je Kon ističući da Srbija ne može da ostavi otvorene granice tek tako bez nadzora.

Kon kaže da se prihvatljiva epidemiološka situacija može očuvati jedino racionalnim ponašanjem. Boravak u Crnoj Gori je trenutno rizik i loš izbor za ljetovanje zbog čega su građani i obaviješteni da se što prije vrate u zemlju.

  • Takođe, slavlja nam se stalno dešavaju paralelno sa situacijom da drastično raste broj oboljelih u Evropi. Bezbjednije je trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na nekim od mjesta gdje je maksimalno prenošenje. Ako imate zaštitnu opremu sigurniji ste na samoj Infektivnoj klinici, nego na nekoj zabavi trenutno u Crnoj Gori.

Ove drastične poruke su neophodne da razumijemo da smo sada ovde zbog samodiscipline i zato ne smijemo da poletimo jedni drugima u zagrljaj. Nije mudro, jer će nam se opet puniti bolnice – istakao je Kon.

Mjere koje su danas donesene s ciljem da se virus zadrži od ulaska u Srbiju i svi koji se vraćaju sa ljetovanja moraju da shvate i ponašaju se u skladu sa tim da možda nose virus, a da toga nisu svjesni i zato je njihova saradnja neophodna, naglasio je Kon.

Јoš jednom je svima upućen apel da se i dalje ponašaju odgovorno.

RTS

Danas objavljeno

Upozorenje: “Ova vrsta ponašanja mora da prestane. Nećemo tolerisati”

M.

Eskobar lično pozivao stranačke lidere da ne podrže politiku Milorada Dodika

M.

Detalji nezgode kod Doboja: Teško povrijeđena djevojka u sudaru auta i kamiona

M.

Ostavite komentar