Kon: Beograd najrizičniji; Jedna mera kao cela strategija koja bi mogla da da rezultate - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kon: Beograd najrizičniji; Jedna mera kao cela strategija koja bi mogla da da rezultate

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je činjenica da je bilo grešaka u bazi statističkih podataka o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

Navodeći da je to veliki problem, ne samo organizacione prirode, Kon je rekao da će biti izvršena revizija tih podataka što će po njegovim rečima, omogućiti da na dalje imamo “mnogo bolji” sistem praćenja.

“Nije da nemamo testova nego malo-malo pa imamo zagušenje. Rezultati koji se objavljuju su rezultati koji pristižu tog dana. Značajno je da je premijerka juče izašla u javnost sa činjenicama vezanim za tu aplikaciju i mislim da će doći do usavršavanja i te baze podataka”, kazao je Kon za televiziju Pink.

Raste broj pacijenata na respiratorima, moguće uvođenje još restriktivnijih mera
Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, Kon je rekao da je ona u Beogradu “najrizičnija”, odnosno da je popunjenost bolničkih kapaciteta u glavnom gradu “nešto što sve drži jako napetim”.

“Beograd je zbog frekvencije kontakata eksplozivno mesto za ovaj virus ali ipak vidimo da postoji reakcija stanovništva u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru. Ostaju okupljanja, posebno mladih što teško može ikako da se spreči”, rekao je epidemiolog.

Dodao je da nošenje maske u zatvorenom prostoru postaje “maltene” čitava strategija borbe protiv širenja koronavirusa.

“To bi na duže staze moglo da da rezultate, bez negativnog uticaja na ekonomiju”, rekao je Kon.

On je objasnio i u kom slučaju su maske stvarno efikasne.

“Maske štite samo ukoliko ih svi nosimo u zatvorenom prostoru. Ako neko nosi masku a neki ne, hrnične bolesnike i starije maska štiti samo 30 posto”, objasnio je Kon. Dodaje da je važno i da se redovno menjaju.

Doktor Kon je izjavio da je epidemiološka situacija nepovoljna na celoj teritoriji Srbije i da nema čvrstih podataka o tome da se stanje poboljšava.

“U ovom trenutku nemamo čvrstih podataka da li se stanje poboljšava iako je smanjen broj registrovanih pacijenata, bar ovo što su zvanični podaci. Mene stanje ne ohrabruje jer su bolnice pune i veći broj ljudi je na respiratoru, rekao je Kon za RTS.

Danas objavljeno

Jedna velika sila traži povlačenje Kfora sa Kosova

M.

Najveći američki naftovod ponovo pokrenut

M.

U Srpskoj 121 novozaražena osoba, sеdаm smrtnih slučајеvа

M.

Ostavite komentar