25. Septembra 2019.

“KOMŠIJE POVREMENO UNOSE NEMIR U BiH” Željko Komšić pred Skupštinom UN u Njujorku

Big Portal

– Aktivnosti u vezi sa procesom evro-atlantskih integracija u BiH, kao i usklađivanje bosanskohercegovačkog društveno-političkog sistema sa pravnom stečevinom Еvropske unije nalaze se u centru političkih dešavanja u BiH. U Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU, obavljena je veoma precizna evidencija svih potrebnih reformi (…) Osim toga, BiH aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju bezbjednosti u regionu. U tome pogledu, želim vas uvjeriti da je BiH pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Ujedinjenim nacijama, EU i NATO savezu. Posebno smo odlučni u jačanju evropskog bezbjednosnog prostora – rekao je Komšić na početku obraćanja Generalnoj skupštini.

Kako je rekao, uz unutrašnje reforme BiH se fokusira i na jačanje regionalne saradnje, posebno kada se radi о infrastrukturnim projektima i to u sektoru komunikacija, transporta i energije.

– Bilateralni odnosi BiH i naših susjednih država nalaze se u samom vrhu prioriteta spoljne politike, na osnovnu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi BiH sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar BiH, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kao suverena zemlja, kоja pridaje posebnu važnost mirovnim misijama, BiH svoje učešće i posvećenost u održanju mira, napominje on, najbolje iskazuje učešćem u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i NATO saveza.

Promjene u Ustavu BiH
Komšić naglašava da su u Ustavu BiH ostale pojedine odredbe o postojanju sistemske diskriminacije što je utvrđeno u četiri presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, kao i u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

– Iz tih razloga, BiH mora obezbijediti ustavne reforme, kao i reforme različitih zakona, kojima se mora ispuniti evropski standard, a to je jednakopravnost svih građana BiH u svim aspektima života. Za tako nešto biće potrebno postići saglasnost domaćih političkih aktera, čime bi se otklonile prepreke za nastavak integracijskog procesa prema Evropskoj uniji – rekao je Komšić.

On je napomenuo da BiH ostvaruje punu saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale, koji je preuzeo funkcije od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, uključujući sudske funkcije, izvršenje sankcija, relokaciju oslobođenih pojedinaca, zaštitu žrtava i svjedoka.

– Vlasti BiH ostaju pri opredjeljenju da sve osobe osumnjičene za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, moraju biti izvedene pred lice pravde – rekao je Komšić.

Svjetski mir

On je naveo da Ujedinjene nacije snose primarnu odgovornost za svjetski mir i bezbjednost.
– U cilju iznalažena adekvatnog rješenja za brojne krize BiH podržava napore Ujedinjenih nacija da osnaži sektor za preventivnu diplomaciju u okviru odjela za politička pitanja – rekao je Komšić.

Posebno je važno, rekao je on, da se svi sporovi rješavaju na miroljubiv način.

– Bosna i Hercegovina kontinuirano prati ove pojave i u skladu sa svojim mogućnostima, jača kapacitete u borbi protiv terorizma, međunarodnog kriminala i borbi protiv proizvodnje i trgovine drogama, kao i prisutne trgovine ljudima u okviru migracijskih kretanja. BiH najoštrije osuđuje nasilni ekstremizam i terorizam u svim oblicima – rekao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao kako BiH podržava aktivnosti Ujedinjenih nacija na neposrednom angažovanju u pružanju pomoći za stabilizaciju post-konfliktnih društava putem izgradnje i jačanja institucija, posebno onih u oblasti vladavine prava, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, bezbjednosti, reintegracije i procesima pomirenja.

Željko Komšić

– BiH izražava zabrinutosti zbog neprekidne eskalacije nasilja u svijetu, posebna na području Bliskog istoka, te koristim ovu priliku da pozovemo na prekid borbenih aktivnosti i iznalažene rješenja mirnim putem. Bosna i Hercegovina je principijelnog stava da su zaštita civila, poštivanje ljudskih prava i humanitarnog prava neophodan prioritet u međunarodnim odnosima. Inostrana politika BiH usmjerena je u pravcu očuvanja i unapređenja trajnog mira i bezbjednosti u svim dijelovima svijeta – napomenuo je Komšić.

BiH, nastavio je Komšić, takođe, zastupa sve opšte stavove koji idu u pravcu zalaganja i podržavana svih realnih i djelotvornih ideja koje će voditi krajnjem cilju, a to je svijet bez nuklearnog naoružanja.

– Bosna i Hercegovina se izričito protivi pružanju bilo kakve podrške nedržavnim akterima i entitetima koji pokušavaju da razviju, pribave, proizvedu, posjeduju, transportuju, prenose ili koriste nuklearno, hemijsko ili biološko оružje i sredstva za njihovo prenošenje. Osim toga, aktivno i direktno dajemo svoj doprinos mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, jednoj od najvidljivijih komponenti Ujedinjenih nacija – zaključio je Komšić.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare