Komšiću dozvoljeno da se obrati; Dodik ponovo obavijestio Guteresa da nema saglasnost - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Komšiću dozvoljeno da se obrati; Dodik ponovo obavijestio Guteresa da nema saglasnost

I pored pisma u kojem je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da Željko Komšić u Njujorku boravi bez saglasnosti Predsjedništva, Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.

Dodik je istakao da time generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva ponovo su obavijestili generalnog sekretara UN o protivustavnom djelovanju Željka Komšića.

Privatnu posjetu američkom kontinentu, Komšić je započeo razgovorom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija. Prećutao je Komšić da je u Njujork doputovao bez saglasnosti Predsjedništva, ali ni Guteres nije pokazao da ga je o tome još 7. septembra pismom obavijestio Milorad Dodik, baš kao i sve članice Generalne skupštine UN.

  • Sa naročitom pažnjom pratim politička zbivanja u BiH i regionu. Shvatam ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka i ističem da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci BiH – rekao je Guteres.

Da Guteres shvata ozbiljnost političkog trenutka kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Predsjedništva, ne bi Komšiću dozvolio da bude govornik na sesiji Generalne skupštine. To mu je omogućeno i pored jasnog upozorenja da je posjeta Komšića protivna Poslovniku Predsjedništva i Ustavu BiH.

  • Ukoliko to sve bude ignorisano, ignoriše se Ustav a ne ja. Onda sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svjetsko tijelo i njegovo generalni sekretar u tome učestvuje, ali to je njihov izbor – kaže Dodik.

Susret sa Guteresom, Komšić je iskoristio da oblati Srbiju i Hrvatsku, jer navodno BiH posmatraju kao ratni plijen i optuži Republiku Srpsku za blokadu zajedničkih institucija, jer se protivi “Inckovom” zakonu. Afirmisao je tzv. građanski koncept, ignorišući činjenicu da BiH, prema Ustavu, čine konstitutivni narodi i dva entiteta.

  • Iz onoga što vidimo da je Komšić rekao prilikom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, samo je dodatno potvrđeno da on u UN-u ne predstavlja BiH jer onako sramne i neistinite tvrdnje možda može da iznese u ime svoje “kombi stranke” i tzv. Zlatnih ljiljana ili u ime građana kojima je zabranjen ulazak u sve opštine sa hrvatskim predznakom, ali u ime zajedničkih institucija BiH ne može – ke Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Samostalan istup Komšića na Skupštini Ujedinjenih nacija, bez prethodno utvrđene platforme i saglasnosti Predsjedništva, samo potvrđuje u kakvom su haosu unutrašnji odnosi, istovremeno predstavlja i kontinuitet loše spoljne politike BiH, ocjena je profesora Miloša Šolaje.

  • Činjenica je da se Komšić potpuno politički neobavezno i neodgovorno prema bilo kome ponaša na jedan samostalan i indivudualan način. Ovo je isto tako loša poruka međunarodnoj zajednici jer očigledno je da se na ovakav način pokušava isprovocirati neko snažnije djelovanje međunarodne zajednice i pokazati da BiH nije spremna sama i sposobna da definiše svoje spoljno političke veze a ni svoju spoljno političku poziiju – ističe Šolaja.

Prema agendi objavljenoj na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija, obraćanje Komšića predviđeno je za srijedu u 11.00 po američkom, odnosno u 17.00 po našem vremenu. Svi govornici imaju maksimalno 15 minuta, dovoljno vremena da Komšić ponovo ustalasa političke odnose u BiH.

Danas objavljeno

Rusija zatvara radna mjesta, haos i u Rumuniji

M.

Američka vojna baza u blizini Vašigtona zatvorena zbog prijetnje bombom

M.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju: NSRS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske

M.

Ostavite komentar