Komšić silom gura ANP: Hoće li BiH krenuti u formiranje vlasti ili potonuti u još dublju krizu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Komšić silom gura ANP: Hoće li BiH krenuti u formiranje vlasti ili potonuti u još dublju krizu

Voljom predsedavajućeg Željka Komšića, prvi godišnji nacionalni program BiH za NATO (ANP) stigao je u Predsjedništvo BiH, zaobilazeći Savjet ministara BiH i srpske predstavnike u Komisiji za NATO integracijski proces BiH.

Voljom predsedavajućeg Željka Komšića, prvi godišnji nacionalni program BiH za NATO (ANP) stigao je u Predsjedništvo BiH, zaobilazeći Savjet ministara BiH i srpske predstavnike u Komisiji za NATO integracijski proces BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, za dnevni red sjednice Predsjedništva, koja je zakazana za 20. avgust, Komšić je ovu tačku naslovio „Slanje prvog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2019. – 2020. u sjedište NATO u Brisel“. Nije jasno da li se očekuje da tri člana Predsjedništva BiH eventualno donesu odluku o upućivanju ANP u NATO ili da samo donesu politički stav kojim će se, primjera radi, od Savjeta ministara ili Ministarstva odbrane BiH zatražiti da oni to učine.

Međutim, konačan dnevni red sjednice Predsjedništva BiH određuje se konsultacijom sve trojice članova, prije njenog početka, kada svaki član ima pravo da predloži novu tačku ili da traži skidanje već predložene. Prema poslovniku Predsjedništva, ne može se tražiti brisanje samo obaveznih tačaka dnevnog reda, a to su one koje su „prošle proceduru u skladu sa zakonima i drugim propisima, kao i ovim poslovnikom“.

U ovom slučaju, ne bi se reklo da je ANP prošao sve poslovničke i zakonske procedure, jer ne postoje dvije stvari – ne zna se ko je zvanični predlagač dokumenta niti ANP ima popratna mišljenja komisija i institucija, što je uobičajena praksa prilikom usvajanja akata u svim institucijama. Međutim, Predsjedništvo odlučuje o svakoj izmjeni dnevnog reda većinskim glasanjem, pa je vjerovatnije da će Komšić i Šefik Džaferović na dnevnom redu zadržati ANP, prije nego što će Milorad Dodik uspjeti da skloni tu tačku.

Kako saznajemo, radna verzija ANP, koja je u posjedu i Srpskainfo, napisana je u bivšoj Komisiji za NATO integracijski proces BiH, čiji su srpski članovi ranije izjavili da je to učinjeno bez njih, jer im je tamo istekao mandat.

Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak kaže za Srpskainfo da nije imao uvid u materijal koji će biti na sjednici Predsjedništva, ali smatra da je očigledno u pitanju potreba da se politički postigne dogovor oko ANP.

–Dešava se ono što smo mi govorili od početka, da započinjanje provođenja Akcionog plana za članstvo u NATO treba da odlučuje nova skupštinska većina. Zato ćemo u utorak konačno dobiti jasnu sliku da li nova većina, koju će činiti SNSD, HDZ i SDA, započinje MAP slanjem prvog ANP ili definitivno od toga odustaje. Ovdje ne postoji međurješenje. Nikakav redukovani, skraćeni ANP ne postoji. To je i dalje ANP i predstavlja početak primjene MAP – kaže Crnadak.

Međutim, delegatkinja SNSD u Domu naroda BiH Dušanka Majkić smatra da prijedlog ANP nije materijal kojim treba da se bavi Predsjedništvo, jer nije prošao ni proceduru u Savjetu ministara.

–Predsjedništvo jeste nadležno za odbranu, ali ovo je stvar koja je toliko isproblematizovana da više ne znaju kuda s tim. Komšić gleda gdje bi to bilo najlakše da prođe, pa probava na sve strane. Nema nikakve šanse da ANP prođe. Savjet ministara dužan je da napravi pripreme koje se upućuju prema Predsjedništvu ili prema PS BiH. Ne može se tako važna odluka slati bez konsenzusa. Naši ljudi nisu učestvovali u pripremi tog materijala. Drugo, to je sirovi materijal za koji ministarstva nisu dala detaljna mišljenja da li je to dobro urađeno. Tamo ima takvih provalija da, recimo, piše da postoji apsolutni nadzor nad radom OBA, a mi znamo da više od dvije godine ta agencija radi bez ikakve kontrole. Kada se otvori taj materijal vidi se da je sramota da on dođe i na Savjet ministara, a kamo li da ide negdje u svijet – zaključuje Majkićeva.

Podsjećamo, srpski ministri u tehničkom mandatu Savjeta ministara BiH mjesecima su ANP skidali s dnevnog reda. Ako je Predsjedništvo moglo samo da odluči o svemu, postavlja se pitanje zašto to odmah nije učinjeno. Ako pogledamo pimjere Crne Gore i Hrvatske, koje su članice NATO, o svakom ANP se izjašnjavala tamošnja vlada, a ne predsjednik.

Inače, tačka dnevnog reda o ANP nalazi se kao posljednja na redovonoj sjednici Predsjedništva BiH zakazanoj za utorak, a nakon toga je, na zahtjev Milorada Dodika, zakazana hitna sjednica sa samo jednom tačkom – imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ako se uzme u obzir hronologija i jučerašnja izjava Komšića, očekivani rasplet situacije je da Predsjedništvo ne da zeleno svjetlo ni za ANP, a nakon toga ni za mandatara.

–Gospodin Dodik ima sljedeće mogućnosti: prihvatiti ANP, odbiti potpuno ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmjene koje su po njemu opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo. O njegovom stavu oko ANP zavisiće i moje glasanje oko mandatara. Ako on odbije ANP, ja ne mogu glasati za mandatara – izjavio je Komšić.

Ista poruka stigla je i iz SDA, sa samo jedom razlikom – oni pominju modifikovani, odnosno izmjenjeni ANP u odnosi na dokument koji stoji od ljeta prošle godine.

Pendeš: Ne možemo imati 3 budućnosti

Da li je ANP posao za Predsjedništvo ili Savjet ministara? Na ovo pitanje ministarka odbrane BiH Marina Pendeš nije željela da nam odgovori, uz napomenu da „ne daje pojedinačne izjave za medije“.

Umjesto toga, oglasila se saopštenjem za javnost u kome je poručila da je BiH mesto u EU i NATO, jer „ova zemlja ne može imati tri budućnosti”.

Srpskainfo, Slobodan Popadić
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

U Srpskoj 21 smrtni slučaj, oboljelo još 115 osoba

M.

Moraće da plate 76.000 KM: Za sedam dana 51 objekat u Srpskoj prekršio epidemiološke mjere

M.

Jedna osoba uhapšena zbog sumnje na silovanje u Semizovcu

M.

Ostavite komentar