Komšić istakao da će se o sudbini BiH odlučivati u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Komšić istakao da će se o sudbini BiH odlučivati u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je i večeras da se pitanje dostavljanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Komšić se osvrnuo na nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) na koju su reagovali i međunarodni zvaničnici jasno kazavši da se politički ciljevi iz tog dokumenta nikako ne mogu dovoditi u istu ravan s najavama o odcjepljenju.

Budući da su visoki zvaničnici iz regiona reagovali na tu deklaraciju, Komšić je rekao da su stalno prisutni pokušaji zvaničnog Zagreba i Beograda u miješanje u unutrašnje stvari BiH, što je po njemu pogrešno.
– O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivaće se u Bosni i Hercegovini, a oni koji nam žele dobro trebali bi se skloniti i pustiti nas na miru i mi ćemo se dogovoriti – istakao je Komšić.

Govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona napomenuo je da će do toga morati doći kako bi se uskladio s presudama Evropskog suda za ljudska prava, no kada je u pitanju institut prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta, Komšić smatra da je to krupno pitanje raspuštanja parlamenta potrebno riješiti u Ustavu.

Budući da je za sutra, 20. septembra, zakazana sjednica Predsjedništva BiH, Komšić je istakao da se radi o redovnoj sjednici na kojoj će se razmatrati usvajanje međunarodnih sporazuma i ugovora.

Danas objavljeno

Zaharova podsjetila na 1999. godinu: “SAD i NATO su uništili”

Vanja A

Ruski “Avangard” neuništiv: Japan i SAD ipak prijete?

Vanja A

Pronađeno tijelo na obali Drine

Vanja A

Ostavite komentar