Kompanije pozvale na akciju protiv "Googla" - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Kompanije pozvale na akciju protiv “Googla”

Grupa od 165 kompanija i industrijskih tijela pozvala je regulatore EU da zauzmu stroži stav prema “Googlu”, navodeći da američki tehnološki gigant nepošteno favorizuje sopstvene servise u svom pretraživaču interneta.

U ovoj grupi su kompanije iz SAD, Velike Britanije i iz 21 države EU. U zajedničkom pismu komesaru EU za konkurentnost Margrete Vestager kompanije navode da “Googl” daje povlašten položaj svojim servisima za smještaj, putovanja i zapošljavanje u rezultatima pretrage.

Kompanije su zatražile da takva praksa bude prekinuta.

“Googl”, koji posluje u sastavu “Alfabeta”, ranije je odbacio ocjene da nepošteno favorizuje svoje servise. Ovaj gigant navodi da korisnici nisu neraskidivo vezani za njega i da im je konkurencija dostupna jednim klikom na internetu.

Vestagerova je tokom prethodne tri godine izrekla kazne “Googlu” u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra zbog zloupotebe položaja na tržištu i favorizovanja svojih servisa za kupovinu, operativnog sistema “android” i svog posla sa reklamama.

Grupa od 165 kompanija navodi da se one nadmeću međusobno da bi ponudile najbolju uslugu korisnicima, ali da postoji jedna firma koja se ne takmiči pošteno i da je to “Googl”.

Danas objavljeno

Google Play Store najzad optimizovan i van mobilnih telefona

Vanja A

DART misija okončana, letjelica je uspješno udarila u asteroid

Vanja A

Brojne lažne aplikacije otkrivene u Google i Apple prodavnicama

Vanja A

Ostavite komentar