28. Novembra 2021.

Kompanije iz EU podnijele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

Big Portal

Nextcloud tvrdi da gurajući potrošače da se prijave i predaju svoje podatke Microsoftu, Windows gigant ograničava izbor potrošača i stvara nepravednu barijeru za druge kompanije koje nude konkurentske usluge.

Konkretno, Microsoft je povećao svoj tržišni udeo u EU na 66%, dok je tržišni udeo lokalnih provajdera opao sa 26% na 16%. Microsoft to nije uradio nekakvom tehničkom prednošću ili prodajnim prednostima, već tako što je u velikoj meri favorizovao sopstvene proizvode i usluge, dajući sebi prednost u odnosu na druge usluge. Iako samopreferencija nije nezakonita sama po sebi prema zakonima EU o konkurenciji, ako kompanija zloupotrebi svoju dominantnu poziciju na tržištu, može prekršiti zakon, prenosi ZDNet.

Nextcloud navodi da je Microsoft potpuno blokirao druge dobavljače usluga u oblaku koristeći svoju poziciju da proširi svoj domet na susednim tržištima, gurajući korisnike dublje u svoje ekosisteme. Stoga, specijalizovane kompanije iz EU ne mogu da se takmiče po zaslugama, jer ključ uspeha nije dobar proizvod, već sposobnost da se naruši konkurencija i blokira pristup tržištu.

Frank Karlitschek, izvršni direktor i osnivač Nextclouda, ide toliko daleko da kaže: “Ovo je prilično slično onome što je Microsoft uradio kada je ubio konkurenciju na tržištu pretraživača, zaustavivši skoro sve inovacije pretraživača više od jedne decenije. Kopirajte proizvod inovatora, spojite ga sa svojim dominantnim proizvodom i ubijte njihov posao, a zatim prestanite sa inovacijama. Ovakvo ponašanje je loše za potrošača, za tržište i, naravno, za lokalna preduzeća u EU. Zajedno sa ostalim članicama koalicije, tražimo od antimonopolskih vlasti u Evropi da uspostave jednake uslove, dajući kupcima slobodan izbor i dajući konkurenciji fer šansu.”

Nextcloud nije jedina kompanija koja podnosi takve žalbe. Slack je podneo antimonopolsku žalbu protiv Microsofta u Evropskoj uniji (EU) zbog Microsoftove integracije Teams-a sa Office-om. Ovaj slučaj je u toku.

Dakle, Nextcloud traži od Generalne direkcije Evropske komisije za konkurenciju da spreči ovakvu vrstu zloupotrebe i održi tržište konkurentnim i poštenim za sve igrače. Nextcloud to radi podnošenjem službene žalbe ovom telu. Pored toga, Nextcloud je takođe podneo zahtev nemačkim antimonopolskim vlastima, Bundeskartelamtu, za istragu protiv Majkrosofta. Sa svojim partnerima, takođe razgovara o podnošenju slične žalbe u Francuskoj.

Nextcloudu se u žalbi pridružuje nekoliko neprofitnih organizacija otvorenog koda. To uključuje Evropsku alijansu za DIGITALNA MSP; Document Foundation, organizacija koja podržava LibreOffice; i Evropska fondacija za slobodni softver (FSFE).

Lothar Becker, predsedavajući Document Foundation, rekao je: „Građani Evrope bi trebalo da mogu sami da odlučuju o digitalnim alatima koje koriste za kreiranje, skladištenje i deljenje sadržaja, uključujući format otvorenog dokumenta za svoje fajlove. Akcije Big Tech-a, zasnovane na njihovim monopolske moći u oblasti operativnog sistema, primoravaju potrošače da koriste vlasnički softver, čime se smanjuju njihova sloboda i digitalna prava. Podržavamo pritužbu na ovo antikonkurentsko ponašanje i pozivamo EU da odmah preduzme mere.”

Heiki Lohmus, potpredsednik FSFE-a, dodao je: „Vlasnički „Softver kao usluga“ nudi ozbiljnu pretnju slobodi evropskih korisnika računara i njihovoj sposobnosti da zadrže efikasnu kontrolu nad svojim uređajima i podacima…. Nastavićemo da ih podržavamo kako bismo osigurali da tržišta ostanu fer i da se vlasnički konkurenti ne upuštaju u nezakonite antikonkurentske napore da uguše konkurente koji osnažuju svoje korisnike.”

Brojna preduzeća takođe podržavaju pravnu akciju Nextcloud-a. Ovo uključuje Abilian, izdavača softvera otvorenog koda; DAASI, kompaniju za upravljanje identitetom otvorenog koda i Mailfence.

Stefane Fermigier, osnivač i izvršni direktor, iskreno ne misli da je Microsoft promenio svoje mesto bez obzira koliko Microsoft sada kaže da voli Linux. Fermigier je objasnio: „Devedesete su se upravo javile i vide da se ništa nije promenilo. Microsoftove antikonkurentske prakse ostaju glavna briga za konkurentnost evropske industrije softvera i oblaka. Kao što je to činio u prošlosti u sličnim slučajevima, evropska Komisija mora da stavi tačku na ovu praksu.”

Stoga Nextcloud i njegovi saveznici traže od Evropske komisije da osigura sledeće:

1. Bez zloupotrebe Microsoftove dominantne pozicije na operativnim sistemima i srodnim tržištima (npr. spajanjem, unapred instaliranjem ili korišćenjem dodatnih Microsoft usluga) uz očuvanje jednakih uslova.

2. I da Microsoft mora da podržava otvorene standarde i interoperabilnost. Ovo bi evropskim potrošačima dalo slobodan izbor među ponudom usluga koja bi trebalo da se pravično takmiči po svojim zaslugama.

Da li će ova žalba doneti bilo šta novo? Pa, EK je već ranije, kao što Google može da potvrdi, presuđivala da su američke kompanije imale antikonkurentsko ponašanje u EU. Tako da je moguće da se istorija ponovi.

Izovr: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare