Kompanija Tesla suočena sa sve više tužbi ogorčenih radnika - BIGportal.ba
Uncategorized

Kompanija Tesla suočena sa sve više tužbi ogorčenih radnika

U posljednjih nekoliko godina kompanija ekscentričnog milijardera Elona Muska je suočena sa sve većim brojem sudskih tužbi zbog neopravdanih otkaza

U posljednjih nekoliko godina kompanija ekscentričnog milijardera Elona Muska je suočena sa sve većim brojem sudskih tužbi zbog neopravdanih otkaza, kršenja prava radnika, seksualnog uznemiravanja na radnom mestu ili rasne diskriminacije.

Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde da su upravo zbog korišćenja bolovanja ili porodiljskog snosili sankcije, a neretko bi zbog toga dobili i otkaz.

Žrtva jednog takvog slučaja je i Devon Beccera koja je u februaru 2018. godine počela da radi u Teslinoj fabrici u Nevadi. Nekoliko meseci kasnije dobila je i unapređenje, da bi u julu iste te godine otkrila da je trudna. O novonastaloj situaciji je obavestila svog nadređenog i tom prilikom rekla da će u februaru 2019. godine otići na porodiljsko. Prilikom razgovora nadređeni joj je rekao da je sve u redu i da bez ikakvih problema može otići na porodiljsko, piše The Guardian.

Ipak, ubrzo je saznala da njena odluka ipak nije odgovarala poslodavcu. Samo dve nedelje pre Božića, Devon je dobila otkaz.

– U saveznoj državi Nevadi poslodavac nije dužan da iznosi razlog raskida ugovora, ali meni je sve bilo jasno. Bez posla sam ostala dve nedelje pre Božića i 50-ak dana pre porođaja – poručila je Devon.

U sličnoj situaciji kao i Devon, našla se još jedna radnica Tesle iz Las Vegasa, Jeniffer Peercy, majka četvoro dece koja je zbog ponovne trudnoće ostala bez posla.

– U 22. nedelji trudnoće s još četiri devojčice ostala sam bez posla. Nadala sam se ponovnom povratku u firmu, ali to se nije dogodilo – priseća se sada već bivša radnica.

Za razliku od svojih koleginica Maggie Aranda i njen suprug, otkaz su dobili zbog jedne potpuno bizarne stvari.

Nakon godinu i po dana rada u fabrici, Maggie je od svojih nadređenih zatražila odobrenje za korišćenje mobilnog telefona kako bi uvek mogla da bude na raspolaganju svom tada bolesnom suprugu.

– Imala sam pisanu potvrdu od nadređenih u kojoj su naveli da mogu da koristim mobilni u hitnim slučajevima. Jednog dana jednostavno su mi rekli da pokupim svoje stvari i odem kući. Nedugo nakon toga poslali su mi i pisano rešenje u kome su naveli da sam bez posla ostala zbog korišćenja mobilnog – objašnjava Aranda.

Njen suprug koji takođe radi u Tesli i koji je u to vreme bio na bolovanju zbog povrede na radu, samo dva dana kasnije je primio isto pismo. U njegovom slučaju, razlog raskida ugovora je bila objava na Twitter profilu kojom je, kako su naveli iz kompanije, narušio ugledu kompanije.

Da, otkazi nisu jedine sankcije koje zaposleni trpe zbog korišćenja svojih zakonskih prava svedoči i slučaj jednog radnika koji je i nakon dve godine napornog rada nije mogao da dobije unapređenje.

– Rekli su mi da nikada neću napredovati jer sam svega par puta zakasnio na posao. To je tačno, nekoliko puta sam zakasnio, ali radilo se o nekoliko minuta jer sam tražio parking. To nije razlog za takvo ponašanje prema radniku – objasnio je ogorčeni radnik.

Danas objavljeno

I Moto Edge S30 sa Snapdragon 888+ potvrđen za 9. decembar, stiže Edge X30 specijalno izdanje sa kamerom ispod ekrana

Vanja A

Uvode nove mere i to nije kraj – tek sledi pooštravanje

V.R.

Microsoft Edge šalje čudne poruke kada pokušate da preuzmete Chrome

Vanja A

Ostavite komentar