Kompanija Rivian na tržištu od septembra - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Kompanija Rivian na tržištu od septembra

Kompanija Rivian koja će proizvoditi električne automobile bi mogla u septembru da se pojavi na tržištu sa vrednošću oko 50 milijardi dolara.

Verovali ili ne, vrednost Riviana će biti oko 35 puta veća od vrednosti Tesle 2010. godine, piše B92.

Rivian ima veliki broj investitora koji su milijarderi, dok njihova fabrika uveliko radi i uskoro nam stižu i pri primerci električnih automobila, a evo šta je potrebno znati o njima.

Osnovani su 2009. godine u saveznoj državi Mičigen u Sjedinjenim Američkim Državama, a njihov osnivac Ar Džej Skerindž je tada imao samo 26 godina i završavao je MIT, prestižni tehnički fakultet. Tada je Tesla bila jedina kompanija koja je pravila električne automobile. Prvi projekat je gospodin Skerindž unišito 2018. godine jer se nije dovoljno izdvajao i na tržištu ne bi bio primamljiviji od konkurencije.

Dakle, Rivian planira već na leto Tesli da “baci rukavicu u lice” sa vozilom od 750 KS koje može iz punjenja da pređe 645km, a cena mu je oko 67.000 dolara, dok se planira i kamionet koji će biti jeftiniji.

Kompanija je još 2019. godine najavila produkciju 100.000 vozila, tj električnih kombija za Amazon kompaniju koje će isporučiti do 2030. godine.

Izvor:B92.net
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

“Odluku o potpunoj elektrifikaciji doneli političari, a ne auto-industrija”

Vanja A

Prvi put u istoriji prodato više električnih automobila nego dizelaša

Vanja A

Džeremi Klarkson odabrao najgore automobile u 2021. godini

Vanja A

Ostavite komentar