Komesar MUP-a USK najavio uvođenje vanrednog stanja zbog migranata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Komesar MUP-a USK najavio uvođenje vanrednog stanja zbog migranata

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je da će predložiti uvođenje vanrednog stanja, koje podrazumijeva i policijski čas, ukoliko se ozbiljno ne pristupi problemu migrantske krize. Koričić je istakao da bi, u tom slučaju, policija utvrdila pravila ponašanja na području Unsko-sanskog kantona. “Ogorčen sam odnosom prema…

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je da će predložiti uvođenje vanrednog stanja, koje podrazumijeva i policijski čas, ukoliko se ozbiljno ne pristupi problemu migrantske krize.

Koričić je istakao da bi, u tom slučaju, policija utvrdila pravila ponašanja na području Unsko-sanskog kantona.

“Ogorčen sam odnosom prema ovom kantonu. Doživljavaju nas kao graničare, kao da nismo sastavni dio BiH. Uprava policije može odgovoriti na sve izazove, ali sam očekivao da će se ovom problemu ozbiljno pristupiti. Toplije vrijeme donijelo je brojniji talas migranata”, rekao je Koričić za “Avaz”.

On je naglasio da “Željeznice Federacije BiH” sada vozom “talgo” dnevno u prosjeku dovezu 100 migranata.

“To nije normalno, to može samo u BiH. Migrantska kriza postala je samo problem Unsko-sanskog kantona i ove Uprave policije”, istakao je Koričić.

On smatra poraznim što ni poslije devet mjeseci na nivou BiH nije donesena strategija za upravljanje migrtanstkom krizom, niti ima naznaka da će se to desiti.

“Čim sam stupio na ovu dužnost shvatio sam da se kriza mora kontrolisati na lokalnom nivou, jer oni koji su zakonom zaduženi za upravljanje ovom situacijom, prije svega mislim na Ministarstvo bezbjednosti BiH, nemaju rješenje. Sistem je zakazao”, istakao je Koričić.

Koričić je otkrio i da u Graničnoj policiji nemaju podatke o readmisiji ilegalnih migranata, da im to u kantonalnom MUP-u nikada nije dostavljeno, te upitao zašto ti podaci nisu transparentni.

Danas objavljeno

Buktinja u centru Sarajeva: Gorjelo smeće u podrumu zgrade

M.

KPS od jutros preuzeo kontrolu na Јarinju i Brnjaku

M.

Imunizacija u Srbiji u punom jeku: Stiglo još 250.000 doza “Sputnjika”

M.

1 Komentar

racic 8 Juna, 2019 at 10:19 pm

Neka, neka braco muslimani, samo sakupljajte “migrante”
trebace vam kada budete tjerali vasu pravoslavnu bracu
preko Drine…

Odgovori

Ostavite komentar