25. Maja 2022.

Komesar MUP-a KS o istrazi o bombama: Tretiraćemo kao terorizam

Big Portal

On je potvrdio da u oko 110 škola, kako je navela ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović, koje su zaprimile dojave putem elektroničke pošte nije pronađeno ništa, ali da je policija detaljno izvršila KDZ preglede.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Federalnom upravom policije, MUP-om Zeničko Dobojskog kantona, SIPA i Graničnom policijom intenzivno radi na rasvjetljavaju ovog slučaja, a kao prvi korak je izvršen pregled svih objekata koji su primili elektroničku poštu sa prijetećim sadržajem”, rekao je Selimović.  

“Jutros je održan hitan sastanak u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na kojem su učestvovali i predstavnici Federalne uprave policije i Uprave policije MUP-a KS. Prema raspoloživim informacijama sve ukazuje na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizma, koje će biti kao takvo i tretirano. S obzirom na nadležnosti Federalna uprava policije će pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva i uz pomoć policije KS, biti nosilac aktivnosti rasvjetljavanja, odnosno identifikovanja počinilaca ovog krivičnog djela”, dodao je komesar MUP-a Kantona Sarajevo.

Takođe jutros u 9.53 časova bile su dvije dojave koje nisu vezane za ovaj slučaj. Upućene su telefonom da su postavljene eksplozivne naprave u zgradu opštine Centar u kojoj je i sjedište Vlade KS, te u zgradu Opštinskog suda u Sarajevu.

“Intenzivno se radi na identifikaciji počinilaca ovog krivičnog dijela. Ovu vrstu krivičnih djela je veoma teško rasvijetliti, jer jedan od osnovnih problema je što se bez ikakve identifikacije može kupiti na svakoj trafici kartica sa brojem telefona. To otežava da se dođe do počinilaca. Imamo odličnu saradnju i sa MUP-om Srbije koji je nedavno imao slična iskustva”, istakao je Selimović.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare