Komersant: EU stavila do znanja Srbiji - neće moći da "sedi na dvije stolice" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Komersant: EU stavila do znanja Srbiji – neće moći da “sedi na dvije stolice”

EU je Srbiji stavila do znanja da će “teško moći da sedi na dve stolice” posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU..

Ovo ocenjuje u tekstu u ponedeljak moskovski dnevnik “Komersant”

Dnevnik navodi da je EU pozvala Srbiju da odbije potpisivanje tog sporazuma, saopštivši da ono protivureči planovima Srbije o ulasku u EU.

“Time je Brisel stavio do znanja Srbiji da teško da može da sedi na dve stolice”, piše list i dodaje da u Beogradu odgovaraju da do ulaska u EU imaju pravo da potpisuju takve sporazume sa bilo kojim državama.

“Komersant” podseća da Srbija ipak uskoro treba da se opredeli i usaglasi svoju spoljnju politiku sa EU, uključujući i odnose s Rusijom.

Dnevnik podseća da su direktan poziv Srbiji da odustane od potpisivanja sporazuma uputili ministri spoljnih poslova EU u Helsinkiju, posle susreta predsednika Aleksandra Vučića sa novim ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

“Poziv EU Srbiji je novo upozorenje Brisela da je neprihvatljiva politika sedenja na dve stolice u odnosima sa Zapadom i Rusijom, koju pokušava da sprovodi Vučić. Brisel je već više puta podsećao rukovodstvo Srbije ko je njen glavni partner: sa EU ima 60 odsto trgovinske razmene, a sa Rusijom manje od sedam odsto, dok je obim evropskih investicija u Srbiju više puta veći nego ruskih”, navodi dnevnik.

List citira šefa beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića koji kaže da sporazum sa Evroazijskom unijom za Srbiju nema suštinski značaj.

Komersant navodi da eksperti smatraju da potpisivanje tog sporazuma znači da Srbija pokušava da natera EU da ubrza proces evrointegracije Srbije.

List podseća da u skladu sa novom strategijom proširenja EU, Srbija može da uđe tek 2025. godine, ali da Beorad uskoro mora da započne dijalog o spoljnoj i odbrambenoj politici.

“Tada će Srbija morati ili da se priključi politici EU prema Rusiji, uključujući i kada je reč o sankcijama, ili će morati da se oprosti sa planovima o evropskoj budućnosti. U tom slučaju pitanje o izlasku iz sporazuma sa Evroazijskom unijom otpada samo po sebi”, zaključuje dnevnik.

Danas objavljeno

Njemačka ipak nabavlja “Sputnjik”?

M.

Osumnjičen da je oštetio Budžet RS za 2.000 KM

M.

Vučiću uručen “Ključ grada”: Sada i ja postajem dio Vrbasa

M.

Ostavite komentar