Komemorativna šetnja za žrtve, u katedrali misa za ustaše - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Komemorativna šetnja za žrtve, u katedrali misa za ustaše

Veliki broj građana učestvuje u današnjoj komemorativnoj šetnji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u Sarajevu.

Mimohod je krenuo od Trga BiH, sa mjesta gdje je ustaška vlast u martu 1945. godine objesila 55 antifašista, a građani su se zaputili ka ka sarajevskoj Vijećnici.

Cilj šetnje, tokom koje se mogu čuti partizanske pjesme, je iskazati pijetet prema žrtvama Drugog svjetskog rata i poslati antifašističku poruku.

Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a, istakao je da ovom komemorativnom šetnjom antifašisti žele svim građanima Sarajeva i BiH poručiti da je krajnje vrijeme da se prestane kopati krvavim ranama prošlosti.

Prema njegovim riječima, crkveni velikodostojnici i političari trebaju se takmičiti u tome ko će omogućiti bolju budućnost, život građanima i uticati na suživot i toleranciju.

Naglasivši da se svi zajedno trebamo okrenuti budućnosti, potcrtao je i da okupljeni građani u mirnoj i dostojanstvenoj šetnji žele poslati poruke mira.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, koji se takođe pridružio mimohodu, kazao je da se ne radi o protestu, niti skupu koji ima veze sa misom.

  • Jedini cilj građana Sarajeva i antifašista jeste da odamo počast žrtvama – poručio je Trivić.

Mimohod se održava uporedo sa misom za žrtve Bleiburga u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, koju su zbog revizionizma i veličanja ustaštva osudile brojne ambasade, vjerske zajednice, političke stranke, udruženja antifašista i ugledni pojedinci.

(Vijesti)

Danas objavljeno

Svijet je upozoren, još jednom: Stiže velika kriza

M.

Srušila se višespratnica u Dohi, spasioci tragaju za preživjelima

M.

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

M.

Ostavite komentar