16. Maja 2020.

Komemorativna šetnja za žrtve, u katedrali misa za ustaše

Big Portal

Mimohod je krenuo od Trga BiH, sa mjesta gdje je ustaška vlast u martu 1945. godine objesila 55 antifašista, a građani su se zaputili ka ka sarajevskoj Vijećnici.

Cilj šetnje, tokom koje se mogu čuti partizanske pjesme, je iskazati pijetet prema žrtvama Drugog svjetskog rata i poslati antifašističku poruku.

Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a, istakao je da ovom komemorativnom šetnjom antifašisti žele svim građanima Sarajeva i BiH poručiti da je krajnje vrijeme da se prestane kopati krvavim ranama prošlosti.

Prema njegovim riječima, crkveni velikodostojnici i političari trebaju se takmičiti u tome ko će omogućiti bolju budućnost, život građanima i uticati na suživot i toleranciju.

Naglasivši da se svi zajedno trebamo okrenuti budućnosti, potcrtao je i da okupljeni građani u mirnoj i dostojanstvenoj šetnji žele poslati poruke mira.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, koji se takođe pridružio mimohodu, kazao je da se ne radi o protestu, niti skupu koji ima veze sa misom.

  • Jedini cilj građana Sarajeva i antifašista jeste da odamo počast žrtvama – poručio je Trivić.

Mimohod se održava uporedo sa misom za žrtve Bleiburga u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, koju su zbog revizionizma i veličanja ustaštva osudile brojne ambasade, vjerske zajednice, političke stranke, udruženja antifašista i ugledni pojedinci.

(Vijesti)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare