Komemoracija ustašama u Blajburgu će ipak biti održana? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Komemoracija ustašama u Blajburgu će ipak biti održana?

Organizator tradicionalne komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kraj Blajburga, tvrdi da će,iako zabranjena za održavanje, biskupska misa ipak biti održana.

Austrijski mediji, naime, pišu da je organizator prošle sedmice o tome pismom obavestio opštinske vlasti Feklamarkta.

Organizator komemoracija na Lojbuškom polju je tzv. Počasni blajburši vod, registrovan kao udruženje u Klagenfurtu (Celovac) nikako se nije mirio sa činjenicom da je nadležna biskupija Gurk-Klagenfurt ove godine odlučila da zabrani biskupsku misu zbog veličanja ustaštva, što, kako su naveli u pismu hrvatskim vlastima, šteti ugledu Katoličke crkve.

Crkva je tu zabranu izdala jer smatra da bi joj se moglo zameriti da dozvoljava instrumentalizaciju verskog obreda u političke svrhe i da se nije dovoljno distancirala od fašističke ideologije.

Mediji prenose da za sada nije podneta zvanična prijava ovog okupljanja, ali da vlasti očekuju da će ona uslediti.

Odbijanje crkve da ove godine odobri biskupsku misu naišlo je na veliko negodovanje u Hrvatskoj, posebno kod Sabora, pod čijim pokroviteljstvom se ona održava.

Austrijski mediji su ukazali da je komemoracija u Blajburgu već godinama mesto okupljanja desničara, te podsećaju da je prošle godine sedam osoba uhašeno, a protiv njih devet je podneta prekršajna prijava zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma. Pet od njih, podsećaju, već je pravosnažno osuđeno.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar