Komemoracija u Potočarima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Komemoracija u Potočarima

U Potočarima kod Srebrenice danas će biti održana komemoracija Bošnjacima stradalim u julu 1995. godine.

Početak komemoracije najavljen je za 9.30 časova u bivšoj fabrici akumulatora, kada će početi emitovanje upućenih video-poruka jer će, zbog epidemioloških mjera, izostati posjete stranih delegacija i diplomata.

Polaganje cvijeća planirano je za 12.00 časova u sakralnom dijelu Memorijalnog centra kada će biti i odata pošta stradalima, nakon čega slijedi vjerski dio komemoracije, dok je u 13.20 časova predviđen ukop posmrtnih ostataka devet identifikovanih osoba.

Organizatori komemoracije pozvali su građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i da u velikom broju ne dolaze u Potočare, koje mogu posjetiti svakim danom u godini, te da tako daju doprinos da ne dođe do eventualnog prenošenja virusa korona i izbijanja novog žarišta.

Zbog toga nije organizovan dolazak autobusima, a i međunarodni zvaničnici će putem video-poruka odati poštu nastradalima.

Komemorativni skup u Potočarima obezbjeđivaće Policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH. Na ovom području od juče je izraženo pojačano prisustvo pripadnika snaga bezbjednosti.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja godišnjica srpskog i bošnjačkog stradanja.

U opštini Srebrenica 11. i 12. jul proglašeni su neradnim danima da bi građani mogli odati počast nastradalim sugrađanima, a u opštini će u naredna dva dana od 8.00 do 14.00 časova raditi samo Centar za pružanje usluga građanima.

Na putevima prema Srebrenici danas će dolaziti do izmjena režima saobraćaja kako bi svi, koji se odluče, mogli bezbjedno da stignu u Potočare i vrate se nakon komemoracije.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Jedna velika sila traži povlačenje Kfora sa Kosova

M.

Najveći američki naftovod ponovo pokrenut

M.

U Srpskoj 121 novozaražena osoba, sеdаm smrtnih slučајеvа

M.

Ostavite komentar