Komemoracija u Gruborima - 25 godina od zločina bez kazne - BIGportal.ba
Region Vijesti

Komemoracija u Gruborima – 25 godina od zločina bez kazne

U Gruborima kod Knina održava se komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni 25. avgusta 1995. godine u operaciji “Oluja obruč”. Prvi put komemoraciji prisustvuju zvaničnici Hrvatske – predsednik Zoran Milanović i ministar branitelja Tomislav Medved. Komemoraciji prisustvuju i potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

U Plavno je stigla i poslanica srpske manjine u Hrvatskom saboru Anja Šimpraga, generali Hrvatske vojske u penziji Luka Đanko i Veselko Gabričević i Eugen Jakovčić iz “Dokumente”, prenosi HRT.

Na komemoraciji u Gruborima je prisutan i specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić koji je naveo da je zajednička komemoracija važan i ohrabrujući korak.

Matić je za Tanjug rekao da je od hrvatskog ambasadora u Srbiji dobio informacije da je u prethodnim razgovorima bilo zainteresovanih za obnovu kuća, a da će o “dimenziji povratka” odlučiti sami, kada se uvere da li im odgovaraju uslovi.

Ističe da nije dovoljno obnoviti kuću ili napraviti put, već povratak mora biti održiv, mora imati i osnovu za to – da ima posla, da bi oni koji bi se vratili imali prihode.

“Ali, ovo je dosta važan prvi korak. Osećam drugačiju atmosferu u hrvatskom establištemnu, u vladi, kada je reč o odnosu prema žrtvama ”Oluje” i onima koji su proterani. Mene to ohrabruje. Ja sam, između ostalog, tu i da podržim takve trendove, učešćem u komemoraciji ovde, u Plavnom i Gruborima. Bio sam u Varivodama i gledaću da budem na svakom mestu”, rekao je Matić posle pomena u selu Plavno.

U Gruborima, zaseoku sela Plavno, 25. avgusta 1995. godine je ubijeno šest starijih srpskih civila i zapaljeno 20 kuća.

Ubijeni su Marija Grubor (1905), Miloš Grubor (1915), Jovan Grubor (1930), Milica Grubor (1944), Đuro Karanović (1954) i Jovan Karanović (1922).

Prve informacije o masakru saopštili su predstavnici UN, koji su se kritičnog dana nalazili u rejonu sela, pa ček i slikali specijalce kako izlaze iz sela.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je 2010. godine podiglo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika hrvatske Specijalne policije “Lučko” zbog ratnog zločina nad srpskim civilima.

Optuženi su Franjo Drljo, koji je bio komandir grupe, Božidar Krajina i Igor Beneti, a sud u Zagrebu je 2014. doneo oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu uložena je žalba, koju je sud prihvatio pa je suđenje obnovljeno 2016. godine.

rts

Danas objavljeno

Lukajić sproveden u KPZ Tunjice

M.

Pronađen uginuli kit, jedan od najvećih viđenih na Mediteranu

M.

Prvi put ove godine: Sastaju se članice EU

M.

Ostavite komentar