Kome Vlada Srpske toleriše dugove? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kome Vlada Srpske toleriše dugove?

Poreska uprava Republike Srpske potražuje 250 miliona maraka među pravnim licima zbog neuplaćenih poreza i doprinosa. Lider je svakako Univerzitetsko – klinički centar Republike Srpske sa nagomilanih 65 miliona, iako poslednje dvije godine redovno plaća tekuće obaveze.

Drugo mjesto zauzima još jedna zdravstvena ustanova, a to je bolnica u Gradišci sa dugom od 12 miliona maraka.

“Ključ u bravu nije rješenje, a Vlada pokušava sistemski da otkloni ovaj problem.”, poručio je resorni ministar Alen Šeranić.

Pored zdravstvenih ustanova, dugove su godinama gomilala i javna preduzeća. Dugovi Elektroprivrede od 280 miliona, Željeznica od 126 miliona, Autoputeva od nevjerovatnih 512 miliona i Puteva od 89 miliona maraka, učestvuju u ukupnom unutrašnjem dugu Srpsku sa oko milijardu maraka.

“Dugogodišnje gledanje kroz prste javnim preduzećima dovelo je do besmisla njihovog postojanja.”, poručuju iz opozicije.

Ekonomisti upozoravaju da je podjela funkcija u javnim preduzećima među koalicionim partnerima očigledno loš koncept koji je i uzrok stanja u kojem se danas nalaze.

Željka Cvijanović sa predsjedničke funkcije podržava sve zahtjeve Radovana Viškovića za smjenu kadrova u firmama gubitašima, iako je svoju priliku da to uradi kroz višegodišnji premijerski mandat propustila.

“Ne možemo mi sada zaključati zdravstvene ustanove, vi onda ne biste mogli otići na preged ako želite A što se tiče javnih preduzeća, moraju poštovati svoje obaveze, ali isto tako, mi ne možemo sada otpustiti 9 hiljada ljudi.”, rekla je Željka Cvijanović.

Jedino preduzeće kod koga je došla do postavljanja pitanja odgovornosti su Šume Srpske. Najave premijera Radovana Viškovića da će smijeniti sve koji budu pravili finansijski minus su se jednim dijelom obistinile, s obzirom da je smijenjen direktor šumarije u Tesliću zbog negativnog poslovanja.

Ipak, javnost je šokirala informacija da je gubitak dirketorske pozicije zaradio i Čedo Dačović koji je šumariju u Čajniču izvukao iz minusa od 1,4 miliona maraka, i to za samo nekoliko mjeseci. Istovremeno, čak 10 direktora šumskih gazdinstava koja posluju u minusu, smjene su zaobišle.

BN TV

Danas objavljeno

Uhapšen Banjalučanin zbog prijetnji djevojci objavom intimnih snimaka

M.

Hrvatska popušta mjere od ponedjeljka

M.

Diplomate napustile zemlju na pružnim kolicima

M.

Ostavite komentar