21. Decembra 2020.

Kome, kako i zašto Google ima pravo da obriše naloge?

Big Portal

Brisanje viška dokumenata

Google je ažurirao svoja “pravila za kvote”, u kojima navodi da će ubuduće svaki nalog imati samo 15 GB prostora za skladištenje podataka, i to podaljenog na servise Gmail, Google Drive i Google Photos.

Oni koji do 1. juna 2021. godine “natrpaju” na njihove servere više od toga, biće u opasnosti da deo svojih dokumenata izgube. Korisnici koji u takvom “prekršaju” ostanu duže od dve godine, ostaće bez viška dokumenata.

Google će, dakle, 1. juna 2023. godine obrisati sve iznad ovih predviđenih 15 GB.

Brisanje podataka neaktivnim korisnicima

Druga situacija u kojoj biste mogli da ostanete bez podataka, tiče se neaktivnih naloga. Korisnicima koji svoje naloge ne budu koristili dve godine, nakon tog vremena ćenalozi biti izbrisani, zajedno sa svim podacima na njima, prenosi Bug.

Definicija (ne)aktivnosti obuhvata sve servise – Gmail, Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms, Jamboard i Sites – i svi podaci sa tih servisa mogli bi da nestanu onima koji se dve godine na njih ne prijave.

Bitno je napomenuti da korisnici koji dve godine ne budu aktivni, na primer, na servisu Google Photos, ostaće samo bez fotografija. Drugim rečima, brisaće se samo podaci sa usluga koje se ne koriste.

Kako da ostanete aktivni?

U oba slučaja, korisnici će biti na vreme obaviješteni o eventualnom brisanju dokumenata. Ako želite da budete bezbedni od brisanja i ostanete “aktivni” na svim servisima, dovoljno je samo da se s vremena na vreme ulogujete na neki od njih i to je to.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare